Wałcz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 im. I Armii Wojska Polskiego - Kucharz
Nazwa oddziału

 Kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • technika

Zawody

 Kucharz

Opis

KUCHARZ – przygotowuje różne potrawy, ciasta, napoje
i desery. Przechowuje żywność oraz wydaje potrawy
i napoje. W wyniku zdobytego doświadczenia może
awansować na stanowisko szefa kuchni.
Zawód kucharza wymaga specyficznych predyspozycji
oraz kompetencji społecznych, szczególnie wysokiej
odporności na stres i dużego obciążenia pracą fizyczną,
odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy
w grupie oraz kreatywności.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz
powinien być przygotowany do wykonywania
następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją
potraw i napojów.
Typowymi miejscami pracy kucharza są:
-wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwa prowadzące
działalność gastronomiczną: restauracje, kawiarnie,
hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej
obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie,
gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy
wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty,
stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
-przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów
i półproduktów spożywczych.
JAK ZOSTAĆ UCZNIEM
Uczniem w zawodzie kucharz może zostać każdy, kto:
-nie ukończył 18-go roku życia,
-znajdzie możliwość nauczania praktycznego
w branży gastronomicznej,
-posiada dobry stan zdrowia,
-nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do
wykonywania zawodu,
-chce pracować w gastronomi.