- Nazwa oddziału
-
Technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Technik technologii żywności posiada umiejętności związane z produkcją żywności oraz organizacją i nadzorem procesów produkcji wyrobów żywnościowych. Uczniowie opracowują receptury, instrukcje technologiczne, wykonują specjalistyczne analizy żywności oraz zdobywają wiedzę z zakresu technologii produkcji cukierniczej.
W trakcie nauki uczeń zdobywa wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:
· magazynowania surowców cukierniczych;
· wytwarzania i dekorowania wyrobów cukierniczych i ich przygotowywania do dystrybucji;
· organizowania i nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych;
· stosowania przepisów prawnych dotyczących produkcji wyrobów cukierniczych;
· korzystania z maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych;
· rozróżniania surowców.
Zgodnie z ideą szkoły kształcenie praktyczne odbywa się w szkolnych pracowniach i w miejscach pracy związanych z kierunkiem.
Perspektywy zawodowe:
· we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych, jak hurtownie spożywcze;
· w zakładach spożywczych oraz w zakładach rzemieślniczych na różnych typowych stanowiskach np. technologa, kierownika średniego i niższego szczebla, laboranta;
· absolwent może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego;
· w zakładach gastronomiczno-handlowych, cukierniach, kawiarniach, restauracjach, hotelach, zakładach produkcji spożywczej, instytucjach badających jakość żywności;
· kontynuowanie nauki na uczelniach wyższych, w szczególności na takich kierunkach i specjalnościach jak: dietetyka, gastronomia i hotelarstwo, technologia żywności i żywienia człowieka;
· prowadzenie własnej działalności gospodarczej związanej z branżą spożywczą.
Dodatkowym atutem dla zawodu technik technologii żywności jest zdobycie umiejętności w zawodzie cukiernik. Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów, pralin z czekolady i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi.
Cukiernik ocenia jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Podczas nauki cukiernik poznaje tajniki tworzenia dekoracji cukierniczych.