Wałcz
Technikum
Technikum Zawodowe Nr 3 - Technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 Technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Technik technologii żywności posiada umiejętności związane z produkcją żywności oraz organizacją i nadzorem procesów produkcji wyrobów żywnościowych. Uczniowie opracowują receptury, instrukcje technologiczne, wykonują specjalistyczne analizy żywności oraz zdobywają wiedzę z  zakresu technologii produkcji cukierniczej.

                                               

W trakcie nauki uczeń zdobywa wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:

·       magazynowania surowców cukierniczych;

·       wytwarzania i dekorowania wyrobów cukierniczych i ich przygotowywania do dystrybucji;

·       organizowania i nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych;

·       stosowania przepisów prawnych dotyczących produkcji wyrobów cukierniczych;

·       korzystania z maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych;

·       rozróżniania surowców.

 

Zgodnie z ideą szkoły kształcenie praktyczne odbywa się w szkolnych pracowniach i  w miejscach pracy związanych z kierunkiem.

 

Perspektywy zawodowe:

·     we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych, jak hurtownie spożywcze;

·     w zakładach spożywczych oraz w zakładach rzemieślniczych na różnych typowych stanowiskach np. technologa, kierownika średniego i niższego szczebla, laboranta;

·     absolwent może być zatrudniony  w zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego;

·     w zakładach gastronomiczno-handlowych, cukierniach, kawiarniach, restauracjach, hotelach, zakładach produkcji spożywczej, instytucjach badających jakość żywności;

·   kontynuowanie nauki na uczelniach wyższych, w szczególności na takich kierunkach i specjalnościach jak: dietetyka, gastronomia i hotelarstwo, technologia żywności i żywienia człowieka;

·     prowadzenie własnej działalności gospodarczej związanej z branżą spożywczą.

Dodatkowym atutem dla zawodu technik technologii żywności jest zdobycie umiejętności w zawodzie cukiernik. Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów, pralin z czekolady i deserów,  ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi.

Cukiernik ocenia jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Podczas nauki cukiernik poznaje tajniki tworzenia dekoracji cukierniczych.