- Nazwa oddziału
-
1d Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Dodatkowe wymagania
-
Zaświadczenie lekarskie
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla ludzi z pasją, którzy chcą dbać o siebie i innych, żyć zdrowo, ale również dla młodzieży poszukującej dopiero pomysłu na siebie. Sztuka kulinarna może stać się Twoim sposobem na życie, dostarczyć Ci satysfakcji i zapewnić wysokie zarobki.Nauczymy Cię , jak być lepszym od konkurencji, jak dostać wymarzoną pracę w restauracjach w Polsce, we Włoszech, Anglii czy Niemczech. Doradzimy, w jaki sposób odnieść sukces w branży gastronomicznej.Nie będziesz tylko kucharzem, możesz być biznesmenem, który kieruje własną firmą cateringową, pracownią cukierniczą czy firmą organizującą eventy kulinarne. Zdobędziesz umiejętności i sam zajmiesz się szkoleniami, organizowaniem pokazów np. z dziedziny kuchni molekularnej, baristyki, barmaństwa czy carvingu.Interesujesz się zdrową żywnością, dbasz o figurę? Nauczymy Cię jak układać poprawnie jadłospisy czy diety odchudzające.Przychodząc do staszowskiego Ekonomika, zakładasz uniform i przenosisz się w świat nieznanych zapachów i smaków. Zdradzimy Ci tajemnice kuchni molekularnej, sous vide czy stylu angielskiego w cukiernictwie.Nie chcesz poprzestać na szkole średniej, pomyśl o studiach w Lublinie, Olsztynie, Krakowie, Warszawie czy Wrocławiu na kierunkach: gastronomia i sztuka kulinarna, żywienie człowieka, dietetyka, technologia żywności.