Sanok
Technikum
Technikum nr 5 w Sanoku - 1. TZ - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1. TZ - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 16

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Plastyka ,  Informatyka

Przedmioty rozszerzone

 Język angielski

Opis

tech yw

zobacz ulotkę o zawodzie

SYSTEM KSZTAŁCENIA:

  • nauka w 5 letnim technikum  kończy się egzaminem z kwalifikacji zawodowych oraz maturą,
  • nauka odbywa się w systemie modułowym co polega na zdobywaniu umiejętności poprzez wykonywanie ćwiczeń praktycznych podczas zajęć teoretycznych,
  • przedmioty w zakresie rozszerzonym: biologia, język angielski.

KWALIFIKACJE ZAWODOWE:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • Kursy i szkolenia z zakresu carvingu, baristyki, dietetyki.

NABYTE UMIEJĘTNOŚCI:

  • sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
  • układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
  • organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
  • prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
  • stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w  sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
  • posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
  • stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera.

PERSPEKTYWY ABSOLWENTA SZKOŁY:

  • podjęcie dalszej nauki na uczelniach wyższych lub szkołach policealnych,
  • podjęcie pracy jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także  na promach,  statkach i innych środkach transportu,
  • prowadzenie własnej działalność gospodarczej w zakresie gastronomii i obsługi konsumenta,
  • podjęcie pracy jako specjalista do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
  • podjęcie pracy jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki.