- Nazwa oddziału
- 
                1. TZ - Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Liczba miejsc
- 
                    16 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - plastyka , informatyka
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                     SYSTEM KSZTAŁCENIA: - nauka w 5 letnim technikum kończy się egzaminem z kwalifikacji zawodowych oraz maturą,
- nauka odbywa się w systemie modułowym co polega na zdobywaniu umiejętności poprzez wykonywanie ćwiczeń praktycznych podczas zajęć teoretycznych,
- przedmioty w zakresie rozszerzonym: biologia, język angielski.
 KWALIFIKACJE ZAWODOWE: - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Kursy i szkolenia z zakresu carvingu, baristyki, dietetyki.
 NABYTE UMIEJĘTNOŚCI: - sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
- układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
- organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
- prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
- stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
- posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
- stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera.
 PERSPEKTYWY ABSOLWENTA SZKOŁY: - podjęcie dalszej nauki na uczelniach wyższych lub szkołach policealnych,
- podjęcie pracy jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także na promach, statkach i innych środkach transportu,
- prowadzenie własnej działalność gospodarczej w zakresie gastronomii i obsługi konsumenta,
- podjęcie pracy jako specjalista do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
- podjęcie pracy jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki.