- Nazwa oddziału
-
1ż - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
32
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
geografia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Na tym kierunku nauczysz się:
· planować racjonalne odżywianie człowieka,
· sporządzać wykwintne potrawy, napoje desery z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
· układać diety,
· dekorować i serwować potrawy,
· planować, organizować przyjęcia okolicznościowe,
· aranżować i dekorować wnętrza zakładów gastronomicznych.
Szkoła realizuje specjalizacje z zakresu:
· dietetyki,
· cukiernictwa artystycznego.
Masz możliwość uczestniczenia w kursach zawodowych i uzyskania dodatkowych kwalifikacji:
· barman,
· kelner,
· barista,
· carving,
· kuchnia fusion,
· aranżacja stołów.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie to:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Zewnętrzny egzamin z kwalifikacji przeprowadzany jest na terenie szkoły, a uzyskany dyplom honorują kraje UE.
Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej – droga otwarta, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych będziesz lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.
Absolwent może podejmować pracę w różnych podmiotach gospodarczych prowadzących działalność zajmujących się obrotem żywnością, zakładach upowszechniających wiedzę o żywieniu i żywności, organizacjach ochrony konsumenta, obiektach zbiorowego zakwaterowania, prowadzić własną działalność.
SZKOŁA POSIADA UMOWĘ PATRONACKĄ Z HOTELEM ARŁAMÓW**** UMOŻLIWIAJĄC:
· praktyki zawodowe,
· płatne staże zawodowe,
· warsztaty, konkursy, wycieczki,
· możliwość zatrudnienia,