- Nazwa oddziału
 - 
                
1ż - technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Liczba miejsc
 - 
                    
30
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
5
 - Języki obce
 - 


                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- język obcy nowożytny
 
- biologia
 
 - Przedmioty rozszerzone
 - 
                        
- język angielski
 
 - Zawody
 - 
                            
Technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Opis
 - 
                    
1. Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. To obecnie jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną.
Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych. Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych. Przygotowuje również potrawy i napoje na przyjęcia, dbając o wysoki standard swoich usług. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia, stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii.
Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego i potrafiącego szybko reagować na zmieniającą się rzeczywistość gospodarczą.
2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji zdający otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS - aneks do dyplomu w języku polskim języku angielskim i uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów z kwalifikacji absolwent otrzymuje tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
3. Sylwetka absolwenta
Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
 - przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
 - oceniania jakości żywności,
 - ekspedycji potraw i napojów,
 - planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
 - fachowej i kompleksowej obsługi klienta,
 - prawidłowego układania jadłospisów, również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym,
 - funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.
 
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów i żywności,
 - przechowywać żywność,
 - obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
 - obsługi sprzętu gastronomicznego,
 - przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
 - wydawania dań,
 - planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
 - organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
 - wykonywania usług gastronomicznych,
 - organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
 - ekspedycji potraw i napojów,
 - stosowania receptur gastronomicznych,
 - układania i oceny jadłospisów,
 - stosowania technik nakrywania stołu,
 - współpracy w zespole,
 - obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
 - planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
 - języka obcego zawodowego.
 
Uczeń ma możliwość uczestniczenia w kursach zawodowych:
- barman,
 - barista,
 - carving,
 - kuchnia fusion,
 - aranżacja stołów.
 
4. Baza dydaktyczna
Szkoła, aby kształcić w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych posiada nowocześnie wyposażone pracownie umożliwiające rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia prowadzą wykwalifikowani nauczyciele z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
5. Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
 - kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
 - menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
 - manager zakładu gastronomicznego,
 - organizator imprez okolicznościowych,
 - pracownik firmy cateringowej,
 - doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
 - organizator usług cateringowych,
 - pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
 
https://www.zs1sanok.pl/link-8.html