- Nazwa oddziału
 - 
                
1GB Cukiernik
 - Liczba miejsc
 - 
                    
10
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
3
 - Języki obce
 - 
                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
 
 - Zawody
 - 
                            
Cukiernik
 - Opis
 - 
                    
Cukiernik to nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, a także zajęcia praktyczne u pracodawców. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego do wykonywania tego zawodu, który szybko reaguje na zmieniającą się rzeczywistość.
Informacja dodatkowa: szkoła kształci w tym zawodzie – kształcenie teoretyczne oraz zajęcia praktyczne odbywać się będą w szkole,
w nowoczesnych pracowniach, natomiast praktyki w cukierniach.Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych (egzamin organizowany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną),
 - tytuł czeladnika (egzamin organizowany przez Izbę Rzemieślniczą).
 
Sylwetka absolwenta- absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do:
- produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,
 - stosowania receptur cukierniczych,
 - organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
 - współpracy w zespole,
 - komunikacji interpersonalnej,
 - prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
 - planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
 - wykorzystywania nowoczesnych urządzeń,
 - przechowywania i utrwalania żywności.
 Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
-w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe,
-w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie,
-w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery,
-może prowadzić własną działalność gospodarczą.