- Nazwa oddziału
-
TG- technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych - jest absolutnym klasykiem naszej oferty edukacyjnej. W Swarzędzkiej Jedynce przyszli mistrzowie kulinariów uczą się, jak planować żywienie i produkcję gastronomiczną. Poznają podstawy gastronomii oraz sposoby wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych. Ważną częścią edukacji kulinarnej są również podstawy żywienia dietetycznego. W ich ramach uczniowie uczą się, jak przyrządzać wiktuały mądrze i zdrowo. W szkole znajduje się nowoczesna i profesjonalnie wyposażona pracownia gastronomiczna. To tutaj powstają tradycyjne, polskie przysmaki, ale również nowoczesne i odważne eksperymenty kulinarne, które później szkolna brać ma okazję kosztować.