Poznań
Technikum
Technikum w ZS1 w Swarzędzu - TG- technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 TG- technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • język obcy nowożytny
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych - jest absolutnym klasykiem naszej oferty edukacyjnej. W Swarzędzkiej Jedynce przyszli mistrzowie kulinariów uczą się, jak planować żywienie i produkcję gastronomiczną. Poznają podstawy gastronomii oraz sposoby wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych. Ważną częścią edukacji kulinarnej są również podstawy żywienia dietetycznego. W ich ramach uczniowie uczą się, jak przyrządzać wiktuały mądrze i zdrowo. W szkole znajduje się nowoczesna i profesjonalnie wyposażona pracownia gastronomiczna. To tutaj powstają tradycyjne, polskie przysmaki, ale również nowoczesne i odważne eksperymenty kulinarne, które później szkolna brać ma okazję kosztować.