- Nazwa oddziału
-
1Pak "KUCHARZ"
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
- Zawód: Kucharz
Kwalifikacja w zawodzie:
- HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”– egzamin w klasie w klasie III
W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
- przechowywania żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
- wykonywania czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.
Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
Organizacja nauki
Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:- przedmioty ogólnokształcące,
- przedmioty zawodowe o charakterze, praktycznym i teoretycznym,
- język obcy angielski,
- zajęcia praktyczne.