Poznań
Technikum
Technikum w Murowanej Goślinie - 1 tżh technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1 tżh technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Wykonuje czynności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych.
  • Sporządza i ekspediuje potrawy i napoje.
  • Ocenia jakość żywności oraz warunki jej przechowywania.
  • Planuje jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
  • Planuje i dokonuje oceny żywienia (m.in. oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw).
  • Dobiera i użytkuje maszyny, urządzenia i sprzęt stosowany w zakładach gastronomicznych.
  • Organizuje pracę małego zespołu.