- Nazwa oddziału
-
1 tżh technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Wykonuje czynności związane z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych.
- Sporządza i ekspediuje potrawy i napoje.
- Ocenia jakość żywności oraz warunki jej przechowywania.
- Planuje jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
- Planuje i dokonuje oceny żywienia (m.in. oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw).
- Dobiera i użytkuje maszyny, urządzenia i sprzęt stosowany w zakładach gastronomicznych.
- Organizuje pracę małego zespołu.