- Nazwa oddziału
-
Piekarz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Piekarz
- Opis
-
Piekarz wytwarza wyroby piekarskie zgodnie z recepturą, ocenia przydatność surowców, magazynuje surowce, wytwarza wyroby piekarskie z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, ocenia pieczywo, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich. W zawodzie piekarz szczególnie ważna jest zdolność do wykonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, sprawność fizyczna, skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji.
Piekarz potrafi:
- oceniać jakość surowców piekarskich, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
- posługiwać się recepturami piekarskimi;
- przygotować surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta pszennego, żytniego, mieszanego, specjalnego i dietetycznego;
- sporządzać ciasta do produkcji wyrobów piekarskich pszennych, żytnich i mieszanych, specjalnych i dietetycznych;
- dzielić i formować kęsy ciasta na wyroby piekarskie;
- oceniać stopień rozrostu kęsów ciasta;
- prowadzić wypiek pieczywa;
- oceniać jakość wyrobów piekarskich, przygotować wyroby piekarskie do dystrybucji;
- obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów piekarskich;
- przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.