Poznań
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 8 - Piekarz
Nazwa oddziału

 Piekarz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Piekarz

Opis

Piekarz wytwarza wyroby piekarskie zgodnie z recepturą, ocenia przydatność surowców, magazynuje surowce, wytwarza wyroby piekarskie z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, ocenia pieczywo, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich. W zawodzie piekarz szczególnie ważna jest zdolność do wykonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, sprawność fizyczna, skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji.

Piekarz potrafi:

  • oceniać jakość surowców piekarskich, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
  • posługiwać się recepturami piekarskimi;
  • przygotować surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta pszennego, żytniego, mieszanego, specjalnego i dietetycznego;
  • sporządzać ciasta do produkcji wyrobów piekarskich pszennych, żytnich i mieszanych, specjalnych i dietetycznych;
  • dzielić i formować kęsy ciasta na wyroby piekarskie;
  • oceniać stopień rozrostu kęsów ciasta;
  • prowadzić wypiek pieczywa;
  • oceniać jakość wyrobów piekarskich, przygotować wyroby piekarskie do dystrybucji;
  • obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów piekarskich;
  • przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.


KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich