- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Podstawowymi zadaniami kucharza są produkcja oraz ekspedycja potraw i napojów. Kucharz sporządza różne potrawy z surowców roślinnych i zwierzęcych, wyroby ciastkarskie, desery oraz napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o jakość sporządzanych potraw i napojów, Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia.
Kucharz potrafi:
- przechowywać żywność w warunkach zapewniających jej trwałość i identyfikować zmiany zachodzące w magazynowanej żywności;
- dokonać oceny towaroznawczej/organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych stosowanych w gastronomii, dobierać maszyny, urządzenia i drobny sprzęt stosowany w gastronomii;
- dobierać surowce, tłuszcze oraz przyprawy roślinne do przygotowania potraw i napojów;
- planować proces technologiczny sporządzania potraw i napojów zgodnie z recepturami;
- przygotować i wykończyć potrawy, napoje i desery, stosując różne metody i techniki procesu technologicznego;
- przestrzegać procedur zarządzania jakością;
- klasyfikować i określać rolę składników pokarmowych zawartych w żywności;
- planować i modyfikować jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
- serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia.