- Nazwa oddziału
-
TC Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia , geografia , chemia , informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Po ukończonej szkole, technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać rożne potrawy i napoje, w tym dania dla wybranych grup konsumentów np. dania jarskie;
- opracowywać, planować i oceniać ofertę gastronomiczną;
- organizować usługi gastronomiczne zgodnie z potrzebami klienta;
- oceniać i tworzyć jadłospisy (menu codzienne, okolicznościowe, menu mięsne i jarskie, zgodne z dietą i zaleceniami zdrowotnymi itp.);
- obliczać wartość energetyczną oraz odżywczą przygotowanych posiłków;
- planować posiłki zgodnie z zadaną ilością energetyczną,
- zarządzać lokalem gastronomicznym i innymi usługami związanymi z gastronomią;
- dostosować aranżację sal restauracyjnych, bankietowych i innych zgodnie z potrzebami i zaleceniami klienta,