Powiat zamojski
Technikum
Technikum w Szczebrzeszynie - TC Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 TC Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Po ukończonej szkole, technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać rożne potrawy i napoje, w tym dania dla wybranych grup konsumentów np. dania jarskie;
  • opracowywać,  planować i oceniać ofertę gastronomiczną;
  • organizować usługi gastronomiczne zgodnie z potrzebami klienta;
  • oceniać i tworzyć jadłospisy (menu codzienne, okolicznościowe, menu mięsne       i jarskie, zgodne z dietą i zaleceniami zdrowotnymi itp.);
  • obliczać wartość energetyczną oraz odżywczą przygotowanych posiłków;
  • planować posiłki zgodnie z zadaną ilością energetyczną,
  • zarządzać lokalem gastronomicznym i innymi usługami związanymi                         z gastronomią;
  • dostosować aranżację sal restauracyjnych, bankietowych i innych zgodnie               z potrzebami i zaleceniami klienta,