- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
17
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Podczas nauki w tej klasie przekażemy Ci zaawansowaną wiedzę związaną z przygotowywaniem i dekorowaniem potraw oraz napojów. Nauczysz się stosować receptury gastronomiczne, układać i oceniać jadłospisy, a także organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe. Będziesz potrafił stosować techniki nakrywania stołu, obsługi specjalistycznych programów komputerowych, planować i kalkulować koszty produkcji. Zapoznasz się również ze sposobami wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw oraz przechowywania i utrwalania żywności. Poznasz metody zarządzania relacjami z klientami.
Już w trakcie nauki będziesz wykorzystywał zdobytą wiedzę podczas zajęć praktycznych, które odbywają się w nowoczesnych pracowniach.
W tej klasie będzie realizowany jeden przedmiot w zakresie rozszerzonym:
-
język angielski.
W trakcie nauki odbędziesz praktyki zawodowe w różnych firmach gastronomicznych. Program zakłada realizację dwóch praktyk zawodowych po 4 tygodnie.
Aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych musisz zdać dwa egzaminy zawodowe:
-
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań,
-
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwenci po ukończeniu szkoły i uzyskaniu tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych mogą zostać zatrudnieni jako:
-
szef kuchni,
-
kucharz,
-
kelner,
-
barman,
-
barista.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu matury możesz podjąć studia na każdej uczelni, na kierunkach:
-
technologia żywności,
-
dietetyka,
-
żywienie człowieka i nauki konsumenckie,
-
nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,
-
hotelarstwo i turystyka.
-