Powiat tczewski
Technikum
Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Stanisława Pasierba, Technikum Nr 4 w Tczewie - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 17

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Podczas nauki w tej klasie przekażemy Ci zaawansowaną wiedzę związaną z przygotowywaniem i dekorowaniem potraw oraz napojów. Nauczysz się stosować receptury gastronomiczne, układać i oceniać jadłospisy, a także organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe. Będziesz potrafił stosować techniki nakrywania stołu, obsługi specjalistycznych programów komputerowych, planować i kalkulować koszty produkcji. Zapoznasz się również ze sposobami wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw oraz przechowywania i utrwalania żywności. Poznasz metody zarządzania relacjami z klientami.

Już w trakcie nauki będziesz wykorzystywał zdobytą wiedzę podczas zajęć praktycznych, które odbywają się w nowoczesnych pracowniach.

W tej klasie będzie realizowany jeden przedmiot w zakresie rozszerzonym:

  • język angielski.

W trakcie nauki odbędziesz praktyki zawodowe w różnych firmach gastronomicznych. Program zakłada realizację dwóch praktyk zawodowych po 4 tygodnie.

Aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych musisz zdać dwa egzaminy zawodowe:

  • HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań,

  • HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Absolwenci po ukończeniu szkoły i uzyskaniu tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych mogą zostać zatrudnieni jako:

  • szef kuchni,

  • kucharz,

  • kelner,

  • barman,

  • barista.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu matury możesz podjąć studia na każdej uczelni, na kierunkach:

  • technologia żywności,

  • dietetyka,

  • żywienie człowieka i nauki konsumenckie,

  • nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,

  • hotelarstwo i turystyka.