Powiat słupecki
Technikum
Technikum im. W. Witosa w Strzałkowie - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 35

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • technika

Przedmioty rozszerzone

matematyka

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

Kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Na kierunku realizowana będzie innowacja pedagogiczna „Dietetyk” we współpracy z Wydziałem Nauk o Zdrowiu Akademii Nauk Stosowanych w Koninie.

 

Dzięki programowi Erasmus+ uczniowie mają możliwość odbywania praktyk zawodowych za granicą.

 

W trakcie nauki uczeń zdobędzie następujące umiejętności:

- oceniania jakości produktów

- przechowywania żywności

- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy

- obsługi sprzętu gastronomicznego

-  przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów

- wydawania dań

- oceniania jakości żywności

- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia

- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej

- wykonywania usług gastronomicznych

- ekspedycji potraw i napojów

 

Możliwości podjęcia pracy:

- szef kuchni

-kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych

- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych

- manager zakładu gastronomicznego

- organizator imprez okolicznościowych

- mistrz sztuki kulinarnej

- pracownik firmy cateringowej

- doradca w zakresie prawidłowego żywienia

- organizator usług cateringowych

- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

- własna działalność gospodarcza

- kontynuacja nauki na uczelniach wyższych

 

Zapraszamy!