- Nazwa oddziału
-
1Ż - technik żywienia i usług gastronomicznych SZTUKA ZDOBIENIA POTRAW
- Liczba miejsc
-
32
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- drugi język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia lub język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych - celem kształcenia zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych jest najlepsze przygotowanie absolwenta, do pracy związanej ze sztuką kulinarną. W trakcie kształcenia zawodowego absolwent nabędzie umiejętności planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Pozna tajniki urządzania zakładów gastronomicznych oraz zasady, którymi należy kierować się podczas obsługi restauracyjnych Gości. Zdobyta wiedza zarówno teoretyczna, jak i praktyczna, odpowiednio przygotowuje, do podjęcia pracy i znalezienia zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego otwartego, tj. restauracje, kawiarnie, hotele, zakłady gastronomiczne, pensjonaty, domy wczasowe; w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego – stołówkach szpitalnych i zakładowych, sanatoriach, stołówkach szkolnych; Ponadto absolwent kierunku może prowadzić własną działalność gospodarczą, ukierunkowaną na produkcję i sprzedaż wytworzonej żywności.
W klasie realizowana będzie innowacja: SZTUKA ZDOBIENIA POTRAW
Kwalifikacje: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych