Powiat słupecki
Technikum
Technikum Nr 1 - 1Ż - technik żywienia i usług gastronomicznych SZTUKA ZDOBIENIA POTRAW
Nazwa oddziału

 1Ż - technik żywienia i usług gastronomicznych SZTUKA ZDOBIENIA POTRAW

Liczba miejsc

 32

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • drugi język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone

biologia lub język angielski

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych - celem kształcenia zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych jest najlepsze przygotowanie absolwenta, do pracy związanej ze sztuką kulinarną. W trakcie kształcenia zawodowego absolwent nabędzie umiejętności planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Pozna tajniki urządzania zakładów gastronomicznych oraz zasady, którymi należy kierować się podczas obsługi restauracyjnych Gości. Zdobyta wiedza zarówno teoretyczna, jak i praktyczna, odpowiednio przygotowuje, do podjęcia pracy i znalezienia zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego otwartego, tj. restauracje, kawiarnie, hotele, zakłady gastronomiczne, pensjonaty, domy wczasowe; w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego – stołówkach szpitalnych i zakładowych, sanatoriach, stołówkach szkolnych; Ponadto absolwent kierunku może prowadzić własną działalność gospodarczą, ukierunkowaną na produkcję i sprzedaż wytworzonej żywności.

 W klasie realizowana będzie innowacja: SZTUKA ZDOBIENIA POTRAW

Kwalifikacje: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

                        HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych