- Nazwa oddziału
-
1TK - technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Technik usług kelnerskich to "arystokrata" wśród gastronomów. Dynamiczny rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej przełożył się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w ciągłym kontakcie z ludźmi, pozwala poznać zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębić umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.
Kwalifikacje:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych