Powiat pleszewski
Technikum
Technikum Nr 1 w Pleszewie - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Kwalifikacje w zawodzie:

HGT. 02. - Przygotowanie i wydawanie dań 

HGT. 12. - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Zadania zawodowe:

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1) W zakresie kwalifikacji HGT. 02. Przygotowanie i wydawanie dań: 

a) oceniania jakości produktów,

b) przechowywania żywności,

c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

d) obsługi sprzętu gastronomicznego,

e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstwowych deserów,

f) wydawania dań.

2) W zakresie kwalifikacji HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

a) oceniania jakości żywności,

b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,

c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,

d) wykonywania usług gastronomicznych,

e) ekspedycji potraw i napojów.