- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kwalifikacje w zawodzie:
HGT. 02. - Przygotowanie i wydawanie dań
HGT. 12. - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Zadania zawodowe:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) W zakresie kwalifikacji HGT. 02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstwowych deserów,
f) wydawania dań.
2) W zakresie kwalifikacji HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów.