Powiat pleszewski
Technikum
Technikum im. płk. Ludwika Bociańskiego w Marszewie - 1 IT
Nazwa oddziału

 1 IT

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Technikum w zawodzie technik technologii żywności

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1) w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
a) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
b) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
c) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
d) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych;

2) w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.