Powiat nowosolski
Technikum
Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. Jana Pawła II - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia lub fizyka
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

    To idealny  kierunek dla osób dbających o zdrowy styl życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną. Nauka w tym zawodzie daje wiele możliwości samorealizacji i rozwijaniu pasji.

Uczniowie uzyskują kwalifikacje: 
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

    Absolwenci tego kierunku mogą szukać zatrudnienia między innymi:
  • atrakcyjna praca w gastronomii, np. restauracje, bary, hotele, zakłady produkujące żywność gotową
  • władana restauracja lub firma cateringowa zajmująca się obsługą i organizacją imprez okolicznościowych
    Absolwenci naszej szkoły po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie uzyskują tytuł technika a po zdaniu egzaminu maturalnego mogą podjąć studia wyższe  na wybranych przez siebie kierunkach.