- Nazwa oddziału
- 
                technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - geografia lub język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                    Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek zawodowy, który łączy wiedzę kulinarną, dietetyczną i organizacyjną. Przygotowuje do pracy w gastronomii, planowania żywienia, organizowania usług cateringowych oraz prowadzenia działalności gastronomicznej. Główne elementy kształcenia: - 
Przygotowywanie potraw i napojów – od kuchni tradycyjnej po nowoczesną. 
- 
Planowanie i ocena diet – układanie jadłospisów zgodnych z zasadami zdrowego żywienia. 
- 
Organizacja usług gastronomicznych – obsługa imprez, catering, zarządzanie kuchnią i salą konsumpcyjną. 
- 
Podstawy dietetyki i żywienia człowieka – wiedza o wpływie żywienia na zdrowie. 
- 
Technologia gastronomiczna – znajomość sprzętu, surowców i technik kulinarnych. 
- 
Bezpieczeństwo żywności i zasady HACCP – zapewnienie higieny i jakości usług. 
- 
Podstawy przedsiębiorczości – prowadzenie własnej firmy gastronomicznej. 
 Po ukończeniu kierunku absolwent potrafi: - 
Przygotowywać różnorodne potrawy i napoje zgodnie z wymaganiami dietetycznymi i estetycznymi. 
- 
Planować i realizować żywienie indywidualne i zbiorowe. 
- 
Organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe. 
- 
Prowadzić działalność gospodarczą w branży gastronomicznej. 
- 
Współpracować z zespołem i obsługiwać klientów zgodnie ze standardami. 
 Możliwości pracy: - 
Restauracje, bary, kawiarnie, 
- 
Hotele i ośrodki wypoczynkowe, 
- 
Firmy cateringowe, 
- 
Szpitale, sanatoria i placówki zbiorowego żywienia, 
- 
Własna działalność gospodarcza (np. food truck, restauracja). 
 Egzamin zawodowy: Absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe: - 
HGT.02: Przygotowywanie i wydawanie dań, 
- 
HGT.12: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. 
 
-