Powiat krotoszyński
Technikum
Technikum im. Jana Kilińskiego w Zdunach - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

Przedmioty rozszerzone
  • geografia lub język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek zawodowy, który łączy wiedzę kulinarną, dietetyczną i organizacyjną. Przygotowuje do pracy w gastronomii, planowania żywienia, organizowania usług cateringowych oraz prowadzenia działalności gastronomicznej.

Główne elementy kształcenia:

  • Przygotowywanie potraw i napojów – od kuchni tradycyjnej po nowoczesną.

  • Planowanie i ocena diet – układanie jadłospisów zgodnych z zasadami zdrowego żywienia.

  • Organizacja usług gastronomicznych – obsługa imprez, catering, zarządzanie kuchnią i salą konsumpcyjną.

  • Podstawy dietetyki i żywienia człowieka – wiedza o wpływie żywienia na zdrowie.

  • Technologia gastronomiczna – znajomość sprzętu, surowców i technik kulinarnych.

  • Bezpieczeństwo żywności i zasady HACCP – zapewnienie higieny i jakości usług.

  • Podstawy przedsiębiorczości – prowadzenie własnej firmy gastronomicznej.

Po ukończeniu kierunku absolwent potrafi:

  • Przygotowywać różnorodne potrawy i napoje zgodnie z wymaganiami dietetycznymi i estetycznymi.

  • Planować i realizować żywienie indywidualne i zbiorowe.

  • Organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe.

  • Prowadzić działalność gospodarczą w branży gastronomicznej.

  • Współpracować z zespołem i obsługiwać klientów zgodnie ze standardami.

Możliwości pracy:

  • Restauracje, bary, kawiarnie,

  • Hotele i ośrodki wypoczynkowe,

  • Firmy cateringowe,

  • Szpitale, sanatoria i placówki zbiorowego żywienia,

  • Własna działalność gospodarcza (np. food truck, restauracja).

Egzamin zawodowy: Absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe:

  • HGT.02: Przygotowywanie i wydawanie dań,

  • HGT.12: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.