Powiat krotoszyński
Technikum
Technikum nr 2 w Krotoszynie - 1b - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1b - technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • język polski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła, którą wybierają uczniowie o zainteresowaniach związanych z gastronomią i prowadzeniem własnej działalności gastronomicznej. Przygotowuje ona do wejścia na rynek pracy, jak również umożliwia dalszą naukę na studiach. Uczeń jest przygotowany do zdawania egzaminu maturalnego oraz egzaminu zawodowego. Równolegle z kształceniem  ogólnokształcącym, w ramach nauki uczniowie będą zdobywać szeroką wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, wyposażenia zakładów gastronomicznych, organizacji usług oraz podstaw żywienia.

 

Najważniejsze informacje:

•  cykl kształcenia 5 lat,

•  języki obcejęzyk angielski, język niemiecki,

•  przedmioty rozszerzone: język polski,

• przedmioty punktowane: język polski, matematyka, biologia, język angielski.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:

• ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie,

• sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,

• planowanie i ocena żywienia,

• organizowanie produkcji gastronomicznej,

• planowanie i realizacja usług gastronomicznych,

• obsługa sprzętu gastronomicznego.

 

Typowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych to:

• restauracje,

• kawiarnie,

• bary szybkiej obsługi,

• zakłady gastronomiczne w hotelach, pensjonatach i ośrodkach wczasowych,

• restauracje na statkach i promach,

• stołówki szkolne, szpitalne, sanatoryjne lub pracownicze,

• firmy cateringowe i organizujące imprezy,

• przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,

• własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych.

 

Ucząc się a tym kierunku będziesz mógł:

• uczestniczyć w ciekawych konferencjach i zajęciach dodatkowych,

• brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia,

• rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych,

• zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły,

• poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm związanych z gastronomią,

• brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,

• kontynuować dalsze kształcenie na wybranym kierunku studiów.

 

Kwalifikacje i egzaminy:

Aby uzyskać tytuł technika należy zdać w trakcie nauki 2 egzaminy z zakresu następujących kwalifikacji: 

  • HGT.02. - Przygotowanie i wydawanie dań,
  • HGT.12. - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.