- Nazwa oddziału
- 
                1b - technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - biologia
 - język obcy nowożytny
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język polski
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                    Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła, którą wybierają uczniowie o zainteresowaniach związanych z gastronomią i prowadzeniem własnej działalności gastronomicznej. Przygotowuje ona do wejścia na rynek pracy, jak również umożliwia dalszą naukę na studiach. Uczeń jest przygotowany do zdawania egzaminu maturalnego oraz egzaminu zawodowego. Równolegle z kształceniem ogólnokształcącym, w ramach nauki uczniowie będą zdobywać szeroką wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, wyposażenia zakładów gastronomicznych, organizacji usług oraz podstaw żywienia. Najważniejsze informacje: • cykl kształcenia 5 lat, • języki obce: język angielski, język niemiecki, • przedmioty rozszerzone: język polski, • przedmioty punktowane: język polski, matematyka, biologia, język angielski. Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak: • ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie, • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, • planowanie i ocena żywienia, • organizowanie produkcji gastronomicznej, • planowanie i realizacja usług gastronomicznych, • obsługa sprzętu gastronomicznego. Typowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych to: • restauracje, • kawiarnie, • bary szybkiej obsługi, • zakłady gastronomiczne w hotelach, pensjonatach i ośrodkach wczasowych, • restauracje na statkach i promach, • stołówki szkolne, szpitalne, sanatoryjne lub pracownicze, • firmy cateringowe i organizujące imprezy, • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych, • własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych. Ucząc się a tym kierunku będziesz mógł: • uczestniczyć w ciekawych konferencjach i zajęciach dodatkowych, • brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia, • rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych, • zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły, • poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm związanych z gastronomią, • brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia, • kontynuować dalsze kształcenie na wybranym kierunku studiów. Kwalifikacje i egzaminy: Aby uzyskać tytuł technika należy zdać w trakcie nauki 2 egzaminy z zakresu następujących kwalifikacji: - HGT.02. - Przygotowanie
     i wydawanie dań,
 - HGT.12. - Organizacja
     żywienia i usług gastronomicznych.
 
- HGT.02. - Przygotowanie
     i wydawanie dań,