- Nazwa oddziału
-
1b - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język polski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła, którą wybierają uczniowie o zainteresowaniach związanych z gastronomią i prowadzeniem własnej działalności gastronomicznej. Przygotowuje ona do wejścia na rynek pracy, jak również umożliwia dalszą naukę na studiach. Uczeń jest przygotowany do zdawania egzaminu maturalnego oraz egzaminu zawodowego. Równolegle z kształceniem ogólnokształcącym, w ramach nauki uczniowie będą zdobywać szeroką wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, wyposażenia zakładów gastronomicznych, organizacji usług oraz podstaw żywienia.
Najważniejsze informacje:
• cykl kształcenia 5 lat,
• języki obce: język angielski, język niemiecki,
• przedmioty rozszerzone: język polski,
• przedmioty punktowane: język polski, matematyka, biologia, język angielski.
Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć z przedmiotów zawodowych posiądzie umiejętności takie jak:
• ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie,
• sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
• planowanie i ocena żywienia,
• organizowanie produkcji gastronomicznej,
• planowanie i realizacja usług gastronomicznych,
• obsługa sprzętu gastronomicznego.
Typowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych to:
• restauracje,
• kawiarnie,
• bary szybkiej obsługi,
• zakłady gastronomiczne w hotelach, pensjonatach i ośrodkach wczasowych,
• restauracje na statkach i promach,
• stołówki szkolne, szpitalne, sanatoryjne lub pracownicze,
• firmy cateringowe i organizujące imprezy,
• przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
• własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych.
Ucząc się a tym kierunku będziesz mógł:
• uczestniczyć w ciekawych konferencjach i zajęciach dodatkowych,
• brać udział w ciekawych wycieczkach związanych z wybranym kierunkiem kształcenia,
• rozwijać swoje zainteresowania w kołach zainteresowań i organizacjach szkolnych,
• zdobywać dodatkowe umiejętności uczestnicząc w wielu projektach unijnych, jak również innych wspieranych przez różne podmioty, działające na rzecz szkoły,
• poznawać, poprzez udział w praktykach, pracę firm związanych z gastronomią,
• brać udział w wielu ciekawych działaniach, które wzbogacą Cię o nowe doświadczenia,
• kontynuować dalsze kształcenie na wybranym kierunku studiów.
Kwalifikacje i egzaminy:
Aby uzyskać tytuł technika należy zdać w trakcie nauki 2 egzaminy z zakresu następujących kwalifikacji:
- HGT.02. - Przygotowanie
i wydawanie dań,
- HGT.12. - Organizacja
żywienia i usług gastronomicznych.
- HGT.02. - Przygotowanie
i wydawanie dań,