Powiat jasielski
Technikum
Technikum Nr 3 w Jaśle - 1 c Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1 c Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek kształcenia dla osób, których pasją jest gotowanie i w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, obsługi konsumentów jak i świadczenia usług żywieniowych. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.


Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski

Kwalifikacje:

HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


Lekcje odbywają się w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych doskonale wyposażonych.

W ramach zajęć odbywają się wycieczki zawodowe do różnych zakładów gastronomicznych, hoteli, restauracji itp. gdzie można poznać i doświadczać i pogłębić techniki zawodu technik żywienia. Zapraszani są też goście, którzy dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami oraz przybliżają wiedzę o pracy w danym zawodzie – np. spotkanie z dietetykiem.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:

·        - przygotowywanie i dekoracja potraw oraz napojów

·         - układanie i ocena jadłospisów

·       -  organizowanie imprez okolicznościowych i usług cateringowych

·       -  przechowywanie i utrwalanie żywności

·        - planowanie i kalkulowanie kosztów produkcji

·        - korzystanie z nowoczesnych urządzeń gastronomicznych

·        - prowadzenie własnej działalności gospodarczej

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:

·        - szef kuchni lub kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych

·       -  kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych

·        - menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych

·        - organizator imprez okolicznościowych

·       -  doradca w zakresie prawidłowego żywienia

·        - pracownik lub organizator usług cateringowych

·        - pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej.