- Nazwa oddziału
-
1 c Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek kształcenia dla osób, których pasją jest gotowanie i w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, obsługi konsumentów jak i świadczenia usług żywieniowych. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.
Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
Kwalifikacje:
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Lekcje odbywają się w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych doskonale wyposażonych.
W ramach zajęć odbywają się wycieczki zawodowe do różnych zakładów gastronomicznych, hoteli, restauracji itp. gdzie można poznać i doświadczać i pogłębić techniki zawodu technik żywienia. Zapraszani są też goście, którzy dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami oraz przybliżają wiedzę o pracy w danym zawodzie – np. spotkanie z dietetykiem.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:
· - przygotowywanie i dekoracja potraw oraz napojów
· - układanie i ocena jadłospisów
· - organizowanie imprez okolicznościowych i usług cateringowych
· - przechowywanie i utrwalanie żywności
· - planowanie i kalkulowanie kosztów produkcji
· - korzystanie z nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
· - prowadzenie własnej działalności gospodarczej
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
· - szef kuchni lub kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
· - kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
· - menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
· - organizator imprez okolicznościowych
· - doradca w zakresie prawidłowego żywienia
· - pracownik lub organizator usług cateringowych
· - pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej.