Powiat jasielski
Technikum
Technikum Nr 2 im. Generała Józefa Hallera w Jaśle - technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • technika

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
  • geografia
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Technik technologii żywności

Kierunek ten łączy dwa zawody – cukiernika i technika technologii żywności.

Czego nauczysz się jako cukiernik?

  • piec rozmaite torty, ciasta i ciasteczka,
  • wytwarzać lody, wyroby z czekolady i inne słodycze,
  • wykonywać ciekawe i niebanalne dekoracje z różnorodnych materiałów cukierniczych,
  • dobierać surowce i dodatki,
  • jak postępować podczas produkcji, by uzyskać atrakcyjne i smaczne wyroby,
  • określać wartość odżywczą wyrobów cukierniczych, 
  • postępować zgodnie z zasadami, które gwarantują jakość wyrobów i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów.

 

Egzamin zawodowy po III klasie: Kwalifikacja I: Produkcja wyrobów cukierniczych

Czego nauczysz się jako technik technologii żywności?

  • opracowywać receptury, instrukcje technologiczne i normy zakładowe,
  • organizować i kontrolować przebieg procesu produkcji różnorodnych artykułów żywnościowych,
  • kontrolować jakość surowców i wyrobów gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami,
  • uczestniczyć w opracowywaniu i wdrażaniu nowych produktów spożywczych,
  • uczestniczyć w badaniach jakości żywności,
  • zajmować się dystrybucją i przechowywaniem żywności,
  • kierować zespołem pracowników.

Egzamin zawodowy po I półroczu V klasy: Kwalifikacja II: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Zajęcia praktyczne – w szkolnej pracowni w ciągu roku szkolnego

Praktyka zawodowa – w zakładach pracy ( w II i III klasie 1 miesiąc) – zapewnia szkoła.

A co po szkole?

Możesz:

  • wybrać dalsze kształcenie:
    • w szkołach policealnych i pomaturalnych
    • na wyższych uczelniach, na kierunkach: technologia żywności, biotechnologia, dietetyka i żywienie człowieka, towaroznawstwo lub innych,
  • podjąć pracę:
      • w zakładach spożywczych różnych branż,
      • zakładach żywienia zbiorowego,
      • poradniach dietetycznych,
      • w instytucjach związanych z badaniem żywności (laboratoria zakładowe, stacje kontroli jakości produktów spożywczych, Sanepid),
      • w sklepach i hurtowniach spożywczych,
      • prowadzić własną działalność gospodarczą (np. zakłady przetwórstwa spożywczego, bary, restauracje, mała gastronomia itp.)