- Nazwa oddziału
-
technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- technika
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- geografia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Technik technologii żywności
Kierunek ten łączy dwa zawody – cukiernika i technika technologii żywności.
Czego nauczysz się jako cukiernik?
- piec rozmaite torty, ciasta i ciasteczka,
- wytwarzać lody, wyroby z czekolady i inne słodycze,
- wykonywać ciekawe i niebanalne dekoracje z różnorodnych materiałów cukierniczych,
- dobierać surowce i dodatki,
- jak postępować podczas produkcji, by uzyskać atrakcyjne i smaczne wyroby,
- określać wartość odżywczą wyrobów cukierniczych,
- postępować zgodnie z zasadami, które gwarantują jakość wyrobów i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów.
Egzamin zawodowy po III klasie: Kwalifikacja I: Produkcja wyrobów cukierniczych
Czego nauczysz się jako technik technologii żywności?
- opracowywać receptury, instrukcje technologiczne i normy zakładowe,
- organizować i kontrolować przebieg procesu produkcji różnorodnych artykułów żywnościowych,
- kontrolować jakość surowców i wyrobów gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami,
- uczestniczyć w opracowywaniu i wdrażaniu nowych produktów spożywczych,
- uczestniczyć w badaniach jakości żywności,
- zajmować się dystrybucją i przechowywaniem żywności,
- kierować zespołem pracowników.
Egzamin zawodowy po I półroczu V klasy: Kwalifikacja II: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Zajęcia praktyczne – w szkolnej pracowni w ciągu roku szkolnego
Praktyka zawodowa – w zakładach pracy ( w II i III klasie 1 miesiąc) – zapewnia szkoła.
A co po szkole?
Możesz:
- wybrać dalsze kształcenie:
- w szkołach policealnych i pomaturalnych
- na wyższych uczelniach, na kierunkach: technologia żywności, biotechnologia, dietetyka i żywienie człowieka, towaroznawstwo lub innych,
- podjąć pracę:
- w zakładach spożywczych różnych branż,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- poradniach dietetycznych,
- w instytucjach związanych z badaniem żywności (laboratoria zakładowe, stacje kontroli jakości produktów spożywczych, Sanepid),
- w sklepach i hurtowniach spożywczych,
- prowadzić własną działalność gospodarczą (np. zakłady przetwórstwa spożywczego, bary, restauracje, mała gastronomia itp.)