- Nazwa oddziału
-
cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- technika
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Cukiernik
Czego się nauczysz?
- piec różnego rodzaju torty, ciasta i ciasteczka,
- wytwarzać lody, desery, wyroby z czekolady i inne słodycze,
- wykonywać ciekawe i niebanalne dekoracje z różnorodnych materiałów cukierniczych,
- dobierać surowce i dodatki,
- jak postępować podczas produkcji, by uzyskać atrakcyjne i smaczne wyroby,
- określać wartość odżywczą wyrobów cukierniczych,
Zajęcia praktyczne odbywasz w szkolnej pracowni lub u pracodawcy na podstawie umowy – jesteś wtedy pracownikiem młodocianym i otrzymujesz wynagrodzenie.
Po ukończeniu nauki zdajesz egzamin zawodowy: Produkcja wyrobów cukierniczych.
A co po szkole?
Możesz:
- wybrać dalsze kształcenie i podnosić swoje kwalifikacje zawodowe
w branżowej szkole II stopnia, - podjąć pracę w zakładach produkujących ciasta, lody, wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze, różnego typu cukierki i inne słodycze, a także w punktach sprzedaży wyrobów cukierniczych,
- prowadzić własną działalność gospodarczą (np. ciastkarnię, cukiernię, lodziarnię).