Powiat jasielski
Technikum
Technikum w Trzcinicy - technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 technik usług kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Technik usług kelnerskich

KWALIFIKACJE UZYSKIWANE W WYNIKU KSZTAŁCENIA

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

SYLWETKA ABSOLWENTA

Jeżeli wybierzesz ten kierunek kształcenia, to w trakcie nauki nabędziesz umiejętności:

  • promocji oraz sprzedaży usług,
  • obsługi konsumenta,
  • planowania i sporządzania karty menu,
  • rezerwacji usług gastronomicznych,
  • udzielania informacji gastronomicznej,
  • rozliczania kosztów zamówienia,
  • przygotowania sali okolicznościowych i konferencyjnych,
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • komunikacji interpersonalnej,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych,
  • będziesz mógł uczestniczyć profesjonalnych kursach takich jak: Barista, Barman, Sommelier,

 

Technik usług kelnerskich - możliwość zatrudnienia:

  • we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty),
  • barman,
  • organizator usług cateringowych,
  • koordynator ślubny,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Szkoła posiada klasopracownie przygotowane do praktycznej i teoretycznej nauki zawodu wyposażone w nowoczesny sprzęt do nauki zawodu.