- Nazwa oddziału
-
technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Technik usług kelnerskich
KWALIFIKACJE UZYSKIWANE W WYNIKU KSZTAŁCENIA
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
SYLWETKA ABSOLWENTA
Jeżeli wybierzesz ten kierunek kształcenia, to w trakcie nauki nabędziesz umiejętności:
- promocji oraz sprzedaży usług,
- obsługi konsumenta,
- planowania i sporządzania karty menu,
- rezerwacji usług gastronomicznych,
- udzielania informacji gastronomicznej,
- rozliczania kosztów zamówienia,
- przygotowania sali okolicznościowych i konferencyjnych,
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych,
- będziesz mógł uczestniczyć profesjonalnych kursach takich jak: Barista, Barman, Sommelier,
Technik usług kelnerskich - możliwość zatrudnienia:
- we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty),
- barman,
- organizator usług cateringowych,
- koordynator ślubny,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła posiada klasopracownie przygotowane do praktycznej i teoretycznej nauki zawodu wyposażone w nowoczesny sprzęt do nauki zawodu.