Powiat jasielski
Technikum
Technikum w Trzcinicy - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych

z innowacją dietetyka i fitness

Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować uczniów do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć okolicznościowych.

Uczeń w ramach innowacji:

• pozna elementy dietetyki,

nauczy się zasad cateringu dietetycznego,

podniesie kompetencje z zakresu fitness, czy nabędzie umiejętności

pozna reguły zdrowego stylu życia.

KWALIFIKACJE UZYSKIWANE W WYNIKU KSZTAŁCENIA

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

SYLWETKA ABSOLWENTA

Jeżeli wybierzesz ten kierunek kształcenia, to:

  dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się jakość żywności,

  poznasz zasady przechowywania żywności,

  dowiesz się jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio podać,

  będziesz umiał pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,

nauczysz się sztuki przyrządzania napojów zimnych i gorących,

dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszy od konkurencji,

poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych,

poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną,

nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,

odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych,

będziesz mógł uczestniczyć profesjonalnych kursach takich jak: Barista, Kelner, Barman, Sommelier.

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty),

na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych,

obiektach zbiorowego żywienia,

samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Szkoła posiada nowoczesną klasopracownię do praktycznej i teoretycznej nauki zawodu wyposażoną w nowoczesny sprzęt AGD i RTV