- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
z innowacją dietetyka i fitness
Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować uczniów do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć okolicznościowych.
Uczeń w ramach innowacji:
• pozna elementy dietetyki,
• nauczy się zasad cateringu dietetycznego,
• podniesie kompetencje z zakresu fitness, czy nabędzie umiejętności
• pozna reguły zdrowego stylu życia.
KWALIFIKACJE UZYSKIWANE W WYNIKU KSZTAŁCENIA
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
SYLWETKA ABSOLWENTA
Jeżeli wybierzesz ten kierunek kształcenia, to:
• dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się jakość żywności,
• poznasz zasady przechowywania żywności,
• dowiesz się jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio podać,
• będziesz umiał pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
• nauczysz się sztuki przyrządzania napojów zimnych i gorących,
• dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
• poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych,
• poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną,
• nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,
• odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych,
• będziesz mógł uczestniczyć profesjonalnych kursach takich jak: Barista, Kelner, Barman, Sommelier.
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:
• we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty),
• na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych,
• obiektach zbiorowego żywienia,
• samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła posiada nowoczesną klasopracownię do praktycznej i teoretycznej nauki zawodu wyposażoną w nowoczesny sprzęt AGD i RTV