- Nazwa oddziału
-
1f2 technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Technik usług kelnerskich to zawód, który zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Jest to spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu. Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem, łączy w sobie elementy pracy indywidualnej i zespołowej. Kelner głównie samodzielnie obsługuje gości, jednak aby zrealizować jego zamówienie zgodnie z potrzebami gości musi współpracować z innymi pracownikami zakładu (z kelnerami, kucharzami i pionem hotelowym).
Praca kelnera rozwija różne umiejętności, pozwala poznawać zwyczaje, kulturę różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe. To wszystko ułatwia przeniesienie się na rynek pracy za granicą.
Ośrodki wypoczynkowe i mała gastronomia w sezonach wakacyjnym i zimowym potrzebują dodatkowych pracowników, tzw. pracowników sezonowych.
Informacje dodatkowe
Technik usług kelnerskich zajmuje się kompleksową obsługą gościa w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Najważniejsze zadania:
- przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj. przygotowanie sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych udzielanie informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania,
- doradzanie klientom odpowiedniego asortymentu potraw i napojów,
- przyjmowanie i rejestrowanie zamówień od gości,
- pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki; serwowanie potraw i napojów,
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w zakładzie gastronomicznym,
- sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych,
- utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych,
- planowanie, organizowanie i obsługiwanie przyjęć okolicznościowych,
- opracowywanie karty potraw i napojów,
- propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
Kwalifikacja 1: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Kwalifikacja 2: HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych, obsługi przyjęć okolicznościowych, kelnerskiej obsługi gości w pokoju hotelowym, obsługi kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez oraz świadczenia gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze, przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz inkasowania należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych, doradzania i udzielania gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi, a także nakrywania i sprzątania stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług dla gości oraz sporządzania potraw i napojów w obecności gości. sporządzania napojów gorących oraz napojów mieszanych, dzięki kwalifikacjom zdobytym w ramach kursów baristycznych i barmańskich.Technik usług kelnerskich znajdzie zatrudnienie:
1. we wszystkich zakładach sieci otwartej prowadzących działalność gospodarczą, jak: restauracje, bary, jadłodajnie, kawiarnie, pizzerie, puby, gastronomia hotelowa),
2. w zakładach sieci zamkniętej: w sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych,
3. w firmach cateringowych,
4. w gastronomii na statkach i innych środkach transportu
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
1. pracownia produkcji gastronomicznej dla 20 uczniów
2. pracownia produkcji gastronomicznej dla 12 uczniów
3. pracownia obsługi konsumenta