Powiat jasielski
Technikum
Technikum Nr 3 w Jaśle - 1f2 technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 1f2 technik usług kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język angielski
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Technik usług kelnerskich  to zawód, który zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Jest to  spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu. Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy    z łatwością komunikują  się z otoczeniem,  łączy w sobie elementy pracy indywidualnej i zespołowej. Kelner głównie samodzielnie obsługuje gości, jednak aby zrealizować jego zamówienie zgodnie z potrzebami gości musi współpracować z innymi pracownikami zakładu (z kelnerami, kucharzami i pionem hotelowym).

Praca kelnera rozwija różne umiejętności, pozwala poznawać zwyczaje, kulturę różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe. To wszystko ułatwia przeniesienie się na rynek pracy za granicą.

Ośrodki wypoczynkowe i mała gastronomia w sezonach wakacyjnym i zimowym potrzebują dodatkowych pracowników, tzw. pracowników sezonowych. 

Informacje dodatkowe

Technik usług kelnerskich zajmuje się kompleksową obsługą gościa w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia

Najważniejsze zadania:

  • przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj. przygotowanie sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych udzielanie informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania,
  • doradzanie klientom odpowiedniego asortymentu potraw i napojów,
  • przyjmowanie i rejestrowanie zamówień od gości,
  • pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki; serwowanie potraw i napojów,
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w zakładzie gastronomicznym,
  • sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych,
  • utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych,
  • planowanie, organizowanie i obsługiwanie przyjęć okolicznościowych,
  • opracowywanie karty potraw i napojów,
  • propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

Kwalifikacja 1: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

Kwalifikacja 2: HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

 

Sylwetka absolwenta

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych, obsługi przyjęć okolicznościowych, kelnerskiej obsługi gości w pokoju hotelowym, obsługi kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez    oraz świadczenia     gastronomicznych  usług  cateringowych dla gości    poza zakładem,   tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze, przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz inkasowania należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych, doradzania i udzielania gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi, a także nakrywania i sprzątania stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług dla gości oraz sporządzania potraw i napojów w obecności gości. sporządzania napojów gorących oraz napojów mieszanych, dzięki kwalifikacjom zdobytym w ramach kursów baristycznych i barmańskich.

 

Technik usług kelnerskich znajdzie zatrudnienie:

1.     we wszystkich zakładach sieci otwartej prowadzących działalność gospodarczą, jak: restauracje, bary, jadłodajnie, kawiarnie, pizzerie, puby, gastronomia hotelowa),

2.     w zakładach sieci zamkniętej: w sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych,

3.     w firmach cateringowych,

4.     w gastronomii na statkach i innych środkach transportu

 

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

1.     pracownia produkcji gastronomicznej dla 20 uczniów

2.     pracownia produkcji gastronomicznej dla 12 uczniów

3.     pracownia obsługi konsumenta