Płońsk
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia w Raciążu - I k (kucharz)
Nazwa oddziału

 I k (kucharz)

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • historia ,  biologia ,  geografia ,  fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Zawody

 Kucharz

Opis

  

Kucharz  – zawód znany od wieków i niezbędny, ale do niedawna zwykle pozostającyw cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardzie doceniany. Dobry kucharz obecnie ma możliwość zostać gwiazdą telewizji.

Profesjonalny kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących           z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

 

Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:

·         profesjonalnym sposobem dekoracji potraw;

·         sporządzaniem potraw i napojów;

·         planowaniem zakupów;

·         planowaniem i sporządzaniem kart menu;

·         obliczaniem wartości energetycznej i odżywczej produktów;

·         poszerzaniem umiejętności języka angielskiego zawodowego;

·         współpracą w zespole.

 

Perspektywa zatrudnienia

·         zakłady żywienia zbiorowego, np. stołówki, restauracje, bary, kawiarnie;

·         służba zdrowia, np. sanatoria;

·         placówki prowadzące żywienie zbiorowe, np. domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, pensjonaty, domy wczasowe;

·         przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych;

·         pracownik mobilnej bazy gastronomicznej, np. lotniczej, kolejowej i morskiej;

·         możliwość prowadzenia działalności cateringowej oraz obsługa prywatnych imprez.

Więcej informacji pod linkiem https://liblink.pl/iBQ0uyu8iS