- Nazwa oddziału
-
Technik hotelarstwa
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Kim jest?
Wykonuje prace w zakresie kompleksowej obsługi gościa obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?
HGT.03.- Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06.- Realizacja usług w recepcji
Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?
Będziesz potrafił:
-
Rezerwować usługi hotelarskie
-
Obsługiwać gości przyjeżdżających i wyjeżdżających
-
Utrzymywać czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych
-
Przygotowywać i podawać śniadania
-
Organizować usługi dodatkowe w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Gdzie do pracy?
Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarsko-gastronomicznych.
O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?
W cyklu kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:
-
Podstawy ekonomii i prawa
-
Podstawy hotelarstwa
-
Działalność recepcji
-
Marketing usług hotelarskich
-
Obsługa konsumenta
-
Organizacja pracy służb pięter
-
Podstawy rachunkowości
-
Usługi dodatkowe w hotelarstwie
-
Język niemiecki zawodowy
-
Pracownia administracyjno-biurowa
-
Pracownia obsługi w hotelarstwie
-
Pracownia gastronomiczna z obsługą konsumenta
Praktyka zawodowa:
Klasa II– 4 tygodnie
Klasa III -4 tygodnie
Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:
Geografia
Język angielski
Przedmiot uzupełniający: historia i społeczeństwo
Dodatkowe umiejętności: kurs barista, kelner
Ścieżka kariery zawodowej:
Po zdaniu egzaminu zawodowego możesz podwyższać kwalifikacje zawodowe na kierunku np.: turystyka i rekreacja, turystyka i hotelarstwo, zarządzanie w turystyce, turystyka uzdrowiskowa, SPA& Wellness, turystyka międzynarodowa, itp.
-