Ostróda
Technikum
Technikum Nr 2 (Ekonomik) w Ostródzie - Technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 Technik hotelarstwa

Liczba miejsc

 15

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język angielski
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Kim jest?

Wykonuje prace w zakresie kompleksowej obsługi  gościa obiektu świadczącego usługi hotelarskie.

Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?                           

HGT.03.- Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06.- Realizacja usług w recepcji

 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

 Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?

Będziesz potrafił:

  • Rezerwować usługi hotelarskie

  • Obsługiwać gości przyjeżdżających i wyjeżdżających

  • Utrzymywać czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych

  • Przygotowywać i podawać śniadania

  • Organizować usługi dodatkowe w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Gdzie do pracy?

Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarsko-gastronomicznych.

O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?

 W cyklu kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:

  1. Podstawy ekonomii i prawa

  2. Podstawy hotelarstwa

  3. Działalność recepcji

  4. Marketing usług hotelarskich

  5. Obsługa konsumenta

  6. Organizacja pracy służb pięter

  7. Podstawy rachunkowości

  8. Usługi dodatkowe w hotelarstwie

  9. Język niemiecki zawodowy

  10. Pracownia administracyjno-biurowa

  11. Pracownia obsługi w hotelarstwie

  12. Pracownia gastronomiczna z obsługą konsumenta

 Praktyka zawodowa:     

Klasa  II– 4 tygodnie

Klasa III -4 tygodnie

 Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:

Geografia    

 Język angielski

Przedmiot uzupełniający: historia i społeczeństwo

Dodatkowe umiejętności: kurs barista, kelner

Ścieżka kariery zawodowej:

Po zdaniu egzaminu zawodowego możesz podwyższać kwalifikacje zawodowe na kierunku np.: turystyka i rekreacja, turystyka i hotelarstwo, zarządzanie w turystyce, turystyka uzdrowiskowa, SPA& Wellness, turystyka międzynarodowa, itp.