- Nazwa oddziału
-
1PK-kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- technika
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
W rekrutacji punktowanymi przedmiotami są: język polski, matematyka, technika i informatyka. Do klasy pierwszej przyjmowani są absolwenci szkoły podstawowej posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego (wydane z uwagi na niepełnosprawność intelektualną w stopniu lekkim) i zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu. Kandydaci do Branżowej Szkoły I stopnia nr 5 Specjalnej dołączają skierowanie wydane przez organ prowadzący.
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia jednej kwalifikacji HGT.02. - przygotowanie i wydawanie dań.
Egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się pod koniec klasy trzeciej.
Niezbędne do uzyskania kwalifikacji są umiejętności rozróżniania żywności pod względem towaroznawczym, rozpoznawanie zmian zachodzących w przechowywanej żywności. Odpowiedni dobór metod utrwalania żywności, stosowanie receptur gastronomicznych. Uczeń rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów oraz porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje.
Gotowanie jest obecnie popularne. W telewizji coraz więcej programów kulinarnych, a na rynku wydawniczym wiele poradników. Gotowanie jest wszędzie. Kucharze są poszukiwani na rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• przechowywania żywności;
• sporządzania potraw i napojów;
• wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
W trakcie 3-letniej nauki uczniowie zdobywają kwalifikacje zawodowe przewidziane programem nauczania.
Uczeń ma zapewnione miejsce praktyki zawodowej w szkolnej nowoczesnej pracowni gastronomicznej.
Kandydaci do Branżowej Szkoły I stopnia Nr 5 Specjalnej dołączają skierowanie wydane przez organ prowadzący.
Ponadto do końca sierpnia uczeń musi donieść aktualne zaświadczenie lekarskie o możliwości kształcenia zawodowego od lekarza pierwszego kontaktu oraz donieść wypełnione skierowanie do sanepidu, które jest wydawane w szkole.