- Nazwa oddziału
-
1K-kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- technika
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Szkoła Branżowa I stopnia nr 5
Wybierając zawód kucharza, należy pamiętać, że ma on ogromną przyszłość i otwiera wiele drzwi rozwoju zawodowego.Szkoła dla uczniów posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Nauka zawodu trwa 3 lata. Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywają się w pracowniach szkolnych. Nauka kończy się egzaminem zawodowym oraz zdobyciem dyplomu zawodowego.
W zawodzie wyodrębniono jedną kwalifikację:HTG.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Wiodącymi przedmiotami w zawodzie kucharza są:
- kształcenie zawodowe teoretyczne:
1. bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
2. wyposażenie zakładów gastronomicznych
3. podstawy żywienia
4. technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
5. język angielski w gastronomii
- kształcenie zawodowe praktyczne:
1. procesy technologiczne w gastronomii
2. gastronomia w praktyce-zajęcia praktyczne
Przygotowanie zawodowe:
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie wielu kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych.
Perspektywy zawodowe:
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe oraz przedsiębiorstwa zajmujące się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.