Z TRADYCJĄ W PRZYSZŁOŚĆ!
Branżowa szkoła I stopnia nr 5 kształci w zawodzie kucharz, kwalifikacja HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań. Wybierając naukę zawodu w naszej szkole masz szansę zdobycia wiedzy teoretycznej oraz doświadczenia koniecznego do pracy w dobrze płatnym i poszukiwanym zawodzie. Nauka trwa 3 lata. Wszystkie zajęcia dydaktyczne (ogólne i zawodowe) odbywają się na terenie szkoły.
Do klasy pierwszej przyjmowani są uczniowie posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego (wydane z uwagi na niepełnosprawność intelektualną w stopniu lekkim) i zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu. Kandydaci do Branżowej Szkoły I stopnia nr 5 dołączają skierowanie wydane przez organ prowadzący.
Za wyborem nauki w BSI nr 5 przemawiają również:
- możliwość zakwaterowania w bursie;
- bezpieczna szkoła.
Zespół Szkół Technicznych istnieje od ponad 75 lat. Nasza szkoła była pierwszą, która po wojnie w Nysie zaczęła kształcenie w kierunkach zawodowych. Od tego czasu szkoła rozwijała się i zmieniała nazwy. Od roku 1982 szkoła funkcjonuje pod nazwą Zespół Szkół Technicznych.
Obecnie w jej skład wchodzą 4 typy szkół:
- Technikum nr 4;
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 3;
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 Specjalna;
- I Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych.
Oferujemy dla uczniów różnorodne formy rozwijania zainteresowań, m.in.:
- Kółko Strzeleckie;
- Młodzieżowy Klub Honorowych Dawców Krwi;
- Szkolny wolontariat.
Dodatkowo organizowane są:
- zajęcia rekreacyjno - sportowe (koszykówka, piłka nożna, siatkówka, tenis stołowy, basen, lodowisko);
- zajęcia wyszczuplające i usprawniające (gimnastyka, siłownia), i wiele innych.
Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym upoważnionym do przeprowadzania części pisemnej i praktycznej egzaminu zawodowego w zawodzie kucharz dla kwalifikacji HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań.
Uczniowie biorą udział w różnych projektach edukacyjnych, co skutkuje wysokim procentem zdawalności na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kucharz w części praktycznej. Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz osiągają czołowe miejsca w różnego typu konkursach kulinarnych o charakterze lokalnym, powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim.
Do najważniejszych sukcesów naszych uczniów należą:
- III miejsce w Finale Mistrzostw Województwa Igrzysk Młodzieży Szkolnej "Licealiada 2021/2022 w piłce siatkowej chłopców";
- III miejsce w V Mikołajkowym Turnieju Hotelarsko-Gastronomicznym - Prudnik 2019;
- II miejsce w IV Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej "Top kucharz"- Prudnik 2018;
- III miejsce w III Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej "Top kucharz"- Prudnik 2017;
- III miejsce w Diecezjalnym Konkursie Artystycznym - Opole 2017;
- II miejsce w I Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej "Top kucharz"- Prudnik 2015;
- I miejsce w
corocznym Konkursie Master Szef Budowlanki.
Współpraca z pracodawcami realizowana jest poprzez wizyty u lokalnych przedsiębiorców branży gastronomicznej (restauracje, hotele, bary) oraz handlowej (sklepy, markety).
W tym roku uczniowie klas ósmych rozpoczną kolejny etap nauki. Pragniemy zaproponować im szkołę z długoletnią tradycją zawodową, w której dokłada się wszelkich starań, aby uczniowie czuli się bezpiecznie, rozwijali talenty i odkrywali nowe możliwości, zdobywali wiedzę i umiejętności zawodowe oraz zawód.
Serdecznie zachęcamy ósmoklasistów do zapoznania się z ofertą Zespołu Szkół Technicznych w Nysie zamieszczoną na stronie internetowej http://zstnysa.pl/dla-kandydatow/sciezki-ksztalcenia-zawodowego-absolwenta-gimnazjum/ (zakładka Dla Kandydatów).
Poniżej zamieszczamy również bezpośredni link do filmu o szkole oraz prezentacji z Ofertą Edukacyjną:
- https://docs.google.com/presentation/d/1KHUFBLhHsLV6aSW6GR2yN5QHfP5dwdjKPYWblkPcNVM/edit?usp=sharing
- https://docs.google.com/presentation/d/1tzLWkUv-5id15k54t5GmWPQBKWTPgEOry8rowHJONe0/edit?usp=sharing