Wybierając naukę zawodu w Branżowej Szkole I stopnia nr 5 Specjalnej masz szansę zdobycia wiedzy teoretycznej oraz doświadczenia koniecznego do pracy w dobrze płatnym i poszukiwanym zawodzie. Nauka trwa 3 lata. Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywają się w pracowaniach szkolnych.W trakcie nauki uczniowie zdobywają kwalifikacje zawodowe otrzymując możliwość pracy w określonym zawodzie.
Uczymy w zawodach:
- kucharz (zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnej szkolnej pracowni gastronomicznej); kwalifikacja HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań;
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie (zajęcia praktyczne odbywają się w CKZiU w Nysie, ul. Orkana 6); kwalifikacja BUD.11. - wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych.
Do klasy pierwszej przyjmowani są uczniowie posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego (wydane z uwagi na niepełnosprawność intelektualną w stopniu lekkim) i zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu. Kandydaci do Branżowej Szkoły I stopnia nr 5 Specjalnej dołączają skierowanie wydane przez organ prowadzący.
Zespół Szkół Technicznych istnieje od ponad 70 lat. Nasza szkoła była pierwszą, która po wojnie w Nysie zaczęła kształcenie w kierunkach zawodowych. Od tego czasu szkoła rozwijała się i zmieniała nazwy. Od roku 1982 szkoła funkcjonuje pod nazwą Zespół Szkół Technicznych. Obecnie w jej skład wchodzą 4 rodzaje szkół:
- Technikum nr 4;
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 3;
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 Specjalna;
- I Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych.
Oferujemy dla uczniów różnorodne formy rozwijania zainteresowań, m.in.:
- Kółko Strzeleckie;
- Młodzieżowy Klub Honorowych Dawców Krwi;
- Szkolny wolontariat.
Dodatkowo organizowane są:
- zajęcia rekreacyjno - sportowe (koszykówka, piłka nożna, siatkówka, tenis stołowy, basen, lodowisko);
- zajęcia wyszczuplające i usprawniające (gimnastyka, siłownia), i wiele innych.
Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym upoważnionym do przeprowadzania części pisemnej i praktycznej egzaminu zawodowego w zawodzie kucharz dla kwalifikacji HGT.02.- przygotowanie i wydawanie dań.
Uczniowie biorą udział w różnych projektach edukacyjnych, co skutkuje wysokim procentem zdawalności na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kucharz w części praktycznej.
Uczniowie tej szkoły osiągają czołowe miejsca w różnego typu konkursach kulinarnych o charakterze lokalnym, powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim. Do najważniejszych sukcesów uczniów należą:
- II miejsce w IV Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej "Top kucharz"- Prudnik 2018;
- III miejsce w III Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej "Top kucharz"- Prudnik 2017;
- III miejsce w Diecezjalnym Konkursie Artystycznym - Opole 2017;
- II miejsce w I Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej "Top kucharz"- Prudnik 2015;
- I miejsce w corocznym Konkursie Master Szef Budowlanki;
- III miejsce w V Mikołajkowym Turnieju Hotelarsko-Gastronomicznym -Prudnik 2019.