Leszno
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 - I k - piekarz
Nazwa oddziału

 I k - piekarz

Liczba miejsc

 2

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Piekarz

Opis

PIEKARZ
Symbol zawodu: 751204

Kwalifikacja: SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich


Piekarz to zawód, którego przedstawiciel prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Zgodnie z recepturą przygotowuje on ciasto i dodatki. Zanim powsta chleby, bułki, chałki, rogale czy drożdżówki prowadzi proces fermentacji, po którym dzieli ciasto na tak
zwane kęsy - uformowane muszą jeszcze się rozrosnąć i na końcu trafiają do pieca piekarskiego. Gotowe produkty są magazynowane i wysyłane do punktów sprzedaży.



Zdobywane umiejętności zawodowe

Uczniowie są przygotowywani do następujących zadań zawodowych:

- przygotowania surowców do produkcji,

- wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa,
- dzielenia ciasta na kęsy, formowania, prowadzenia rozrostu ciasta na różne rodzaje

  pieczywa,
- wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich,

- schładzania, krojenia i pakowania pieczywa,

- dobierania i obsługiwania sprzętu, maszyn, i urządzeń w poszczególnych etapach
     produkcji,
- oceniania jakości półproduktów i pieczywa, zgodności z wymogami technologicznymi i normami,

- zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej w normatywnie jakości,

- obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach.


Możliwości zatrudnienia

Chleb od wieków gości na polskich stołach i trudno byłoby wyobrazić sobie, że kiedykolwiek się to zmieni.Dlatego, mimo postępującej automatyzacji w wielu dziedzinach, zawód piekarz to opcja warta przemyślenia.
Miejscem pracy piekarza są: wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych.