- Nazwa oddziału
-
I k - piekarz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Piekarz
- Opis
-
PIEKARZ
Symbol zawodu: 751204Kwalifikacja: SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich
Piekarz to zawód, którego przedstawiciel prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Zgodnie z recepturą przygotowuje on ciasto i dodatki. Zanim powstaną chleby, bułki, chałki, rogale czy drożdżówki prowadzi proces fermentacji, po którym dzieli ciasto na tak
zwane kęsy - uformowane muszą jeszcze się rozrosnąć i na końcu trafiają do pieca piekarskiego. Gotowe produkty są magazynowane i wysyłane do punktów sprzedaży.
Zdobywane umiejętności zawodowe
Uczniowie są przygotowywani do następujących zadań zawodowych:
- przygotowania surowców do produkcji,- wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa,
- dzielenia ciasta na kęsy, formowania, prowadzenia rozrostu ciasta na różne rodzaje
pieczywa,
- wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich,
- schładzania, krojenia i pakowania pieczywa,
- dobierania i obsługiwania sprzętu, maszyn, i urządzeń w poszczególnych etapach produkcji,
- oceniania jakości półproduktów i pieczywa, zgodności z wymogami technologicznymi i normami,
- zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej w normatywnie jakości,
- obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach.
Możliwości zatrudnienia
Chleb od wieków gości na polskich stołach i trudno byłoby wyobrazić sobie, że kiedykolwiek się to zmieni.Dlatego, mimo postępującej automatyzacji w wielu dziedzinach, zawód piekarz to opcja warta przemyślenia.
Miejscem pracy piekarza są: wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych.