- Nazwa oddziału
-
I j - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
Symbol zawodu 512001
Kwalifikacja HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
Gastronomia w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Praca polega głównie na przyrządzaniu posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, trendami kulinarnymi i oczekiwaniami konsumentów. Duża ilość programów kulinarnych propagujących ten zawód spowodowała, że uważany jest za atrakcyjny, dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Na kucharzy praca czeka w kraju i za granicą.
Nauczymy Ciebie jak:
- dobierać odpowiednie produkty, oceniać ich jakość i zdrowotność,
- przechowywać we właściwych warunkach surowce, półprodukty i gotowe potrawy,
- sporządzać potrawy i napoje,
- wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów,
- obsługiwać urządzenia i sprzęt specjalistyczny.
Gdzie możesz znaleźć zatrudnienie:
- restauracje,
- restauracje hotelowe,
- bary różnego typu,
- pizzerie,
- firmy cateringowe,
- gastronomie na statkach,
- gastronomie sieciowe,
- własna działalność gospodarcza.