Leszno
Technikum
Technikum Nr 3 - Technik technologii żywności - klasa patronacka AGRORYDZYNA
Nazwa oddziału

 Technik technologii żywności - klasa patronacka AGRORYDZYNA

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych: 

W zakresie kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych: 

a) rozbioru i wykrawania mięsa,
b) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
c) wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
d) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

W zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:   

a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.

Absolwent szkoły będzie mógł zdobyć zatrudnienie w zakładach gastronomicznych, zakładach przetwórczych i produkcyjnych w branży spożywczej, a także laboratoriach analitycznych.