- Nazwa oddziału
-
Technik technologii żywności - klasa patronacka AGRORYDZYNA
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:
a) rozbioru i wykrawania mięsa,
b) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
c) wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
d) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.W zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.Absolwent szkoły będzie mógł zdobyć zatrudnienie w zakładach gastronomicznych, zakładach przetwórczych i produkcyjnych w branży spożywczej, a także laboratoriach analitycznych.