Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
W zakresie kwalifikacji HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań do:
1) oceny jakości surowca;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
W zakresie kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych do:
1) oceniania jakości żywności;
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
4) wykonywania usług gastronomicznych;
5) ekspedycji potraw i napojów.
Wprowadzenie innowacji ma na celu wykształcenie umiejętności związanych z praktycznym wykorzystaniem wcześniej zdobytej wiedzy z zakresu żywienia człowieka, w szczególności:
– profilaktyka chorób dietozależnych;
– żywienie w różnych stanach chorobowych organizmu;
– promowanie i pogłębianie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych;
– wskazanie wpływu pokarmu na stan naszego zdrowia;
– pogłębianie wiedzy na temat możliwości leczniczych i obecności substancji czynnych w pokarmach;
– nabywanie umiejętności zastosowania określonej diety w poszczególnych chorobach.