- Nazwa oddziału
-
1Tg technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Innowacja pedagogiczna: barista
1. Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy na stanowisku: • kucharza, • osoby odpowiedzialnej za przygotowanie i wydawanie dań oraz organizację żywienia i usług gastronomicznych, • kierownika restauracji lub stołówki, • menagera zakładu gastronomicznego, • specjalisty do planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia, • osoby odpowiedzialnej za organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej, • pracownika do wykonywania usług gastronomicznych, • osoby do oceniania jakości produktów oraz jakości żywności.
2. Perspektywy pracy w zawodzie. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest jednym z najszybciej rozwijających się zawodów w branży gastronomicznej. Absolwent po ukończeniu szkoły, może znaleźć zatrudnienie w restauracjach, gastronomii hotelowej, małych i dużych zakładach gastronomicznych. Nasi absolwenci są cenionymi fachowcami z zakresu przygotowania i wydawania dań i organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
3. Zawód jakim jest technik żywienia i usług gastronomicznych ma za zadanie wykształcić w przyszłym absolwencie umiejętności: • rozróżniania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych stosowanych w produkcji gastronomicznej, • przestrzegania zasad racjonalnego wykorzystania surowców, • przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, • posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, • przestrzegania zasad organoleptycznej oceny żywności, • określania zagrożeń, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności, • rozróżniania systemów zapewniających jakość żywności, • interpretowania oznakowania żywności, • korzystania z programów komputerowych stosowanych w gastronomii, • organizowania imprez okolicznościowych, • rozróżnianie systemów obsługi konsumenta, • przestrzeganie przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska, • zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia, w tym zasady HACCP.
4. Po skończonej szkole będziesz umiał: • sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania, • prawidłowo obsługiwać konsumenta, • prowadzić własną działalność gospodarczą, • projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych, • układać menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe, • organizować kompleksową obsługę przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych, • przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia podczas przygotowania dań, • stosować terminologie międzynarodową właściwą do gastronomii, • użytkować maszyny i urządzenia stosowane podczas produkcji gastronomicznej.
5. Zawód przeznaczony jest dla osób: operatywnych i kreatywnych w działaniu, uczciwych, zdyscyplinowanych, sumiennych, odpowiedzialnych, komunikatywnych, posiadających umiejętności organizatorskie, stosujących się do zasad etyki i kultury zawodowej, gotowych do zdobywania wiedzy, umiejętności i podnoszenia kwalifikacji. Istotne są także takie cechy jak: właściwy, niepospolity smak, wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji, gdyż sposób podania potrawy jest równie ważny jak jej smak. Cenne cechy to samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych receptur gastronomicznych.
6. Ścieżka kariery zawodowej. W cyklu nauczania odbędziesz 8-tygodniową praktykę zawodową. Od roku szkolnego 2019/2020 młodzież klas gastronomicznych ma również możliwość skorzystania z praktyk zawodowych w Hiszpanii w ramach projektu Erassmus. W toku nauczania uczniowie mogą skorzystać z kursów branżowych organizowanych na terenie szkoły i poza nią. Uczniowie biorą czynny udział w spotkaniach eksperckich organizowanych przez nauczycieli kształcących w tym zawodzie. Absolwent otrzymuje świadectwo ukończenia szkoły i tym samym może przystąpić do egzaminu maturalnego. Uzyskując świadectwo dojrzałości uczeń może kontynuować naukę na uczelni wyższej.
7. Szkoła przygotowuje ucznia do zdawania egzaminu zawodowego wg poniższych kwalifikacji: HGT.02. Przygotowania i wydawanie dań. HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
8. W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizowane są treści programowe na poziomie rozszerzonym z przedmiotu: • biologia,
9. Perspektywy zatrudnienia : • w zakładach żywienia zbiorowego otwartego (pensjonaty, hotele, kawiarnie bary, restauracje promy i statki); • w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkola, internaty, akademiki, sanatoria); • w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, • w stacjach sanitarno- epidemiologicznych w dziale kontroli żywności, • w instytucjach zajmujących się upowszechnieniem wiedzy o żywieniu, • może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych, • wykształcenie zdobyte w tym zawodzie daje podstawy do pracy zarówno w kraju jak i za granicą (uzyskany tytuł Technika jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej). 10. Egzamin zawodowy Nasza szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym i organizuje egzaminy dla uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczeń zdaje egzamin zawodowy w klasie III i V, ubiegając się tym samymo zdobycie tytułu zawodowego - technika w dwóch kwalifikacjach: • Przygotowanie i wydawanie dań, • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.