Konin
Technikum
Technikum nr 4 w ZS im. M.K. - 1Th technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 1Th technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

TECHNIK HOTELARSTWA

innowacja pedagogiczna - steward, stewardessa, turystyka biznesowa

1. Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy na stanowisku: • recepcjonisty oraz menagera we wszystkich rodzajach obiektów świadczących usługi hotelarskie, • kierownika służby pięter / inspektora pięter w obiektach hotelarskich, • stewarda, stewardessy w środkach transportu powietrznego, śródlądowego oraz morskiego, • animatora czasu wolnego, • pracownika branży MICE ( turystyka biznesowa), • pracownika służby pięter ( housekeeping ) w obiektach hotelarskich, • pracownika służby parterowej w obiektach hotelarskich, • kelnera/kelnerki w zakładach gastronomicznych.

2. Perspektywy pracy w zawodzie? Hotelarstwo to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi branży turystycznej na świecie. Absolwent po ukończeniu szkoły, może znaleźć zatrudnienie w hotelach, motelach, pensjonatach oraz wszystkich pozostałych rodzajach obiektów noclegowych na terenie całego kraju, a także poza jego granicami. Nasi absolwenci są cenionymi fachowcami z zakresu animacji czasu wolnego dzieci i młodzieży. Innowacja pedagogiczna poszerza perspektywy zatrudnienia o stanowiska : steward/stewardessa na statkach morskich i powietrznych oraz daje możliwości podjęcia pracy jako pilot, menager wycieczek krajowych i zagranicznych.

3. Zawód jakim jest technik hotelarstwa ma za zadanie wykształcić w przyszłym absolwencie umiejętności: • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, • rezerwowania usług hotelarskich, • wykonywania prac związanych z obsługą gościa zarówno w recepcji jak i na pokładzie samolotu czy statku, • przygotowania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, • przygotowania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe, • organizacji animacji dla dzieci i młodzieży na terenie zakładów hotelarskich.

4. Po skończeniu szkoły będziesz umiał: • rozróżniać rodzaje i kategorie obiektów świadczących usługi hotelarskie, • rozróżniać rodzaje usług hotelarskich, • rozróżniać piony funkcjonalne obiektów świadczących usługi hotelarskie, • rozróżniać rodzaje jednostek mieszkalnych, • analizować rynek usług hotelarskich, • rozróżniać zasady i narzędzia marketingu stosowane w hotelarstwie, • określać rodzaje turystyki, planować wycieczki krajowe i zagraniczne, • charakteryzować zasady racjonalnego żywienia, • zagospodarować wolny czas gości zarówno tych najmłodszych jak i tych dorosłych, • stosować przepisy prawa dotyczące świadczenia usług hotelarskich, • stosować specjalistyczne programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań podczas obsługi gościa, • posługiwać się zasobem środków językowych umożliwiających realizację zadań zawodowych, • formułować wypowiedzi oraz teksty pisemne w języku obcym, umożliwiające komunikowanie się z gościem w hotelu, na statku czy też w samolocie, • kierować wykonaniem przydzielonych zadań, • planować pracę zespołu.

5. Zawód przeznaczony jest dla osób: • chcących zdobywać wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie organizacji imprez turystyczno – hotelarskich, • przestrzegających zasad kultury i etyki • kreatywnych i konsekwentnych w realizacji powierzonych zadań, • otwartych na nowe kontakty, • uzdolnionych językowo, • potrafiących szybko reagować w różnych sytuacjach, • potrafiących przestrzegać tajemnicy zawodowej, • lubiących współpracę w zespole, • posiadających umiejętności organizatorskie, • gotowych do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji.

6. Ścieżka kariery zawodowej: W cyklu nauczania odbędziesz dwumiesięczną praktykę zawodową. W toku nauczania uczniowie mogą skorzystać z kursów branżowych organizowanych na terenie szkoły i poza nią. Uczniowie biorą czynny udział w spotkaniach eksperckich organizowanych przez nauczycieli kształcących w tym zawodzie. Absolwent otrzymuje świadectwo ukończenia szkoły i tym samym może przystąpić do egzaminu maturalnego. Uzyskując świadectwo dojrzałości uczeń może kontynuować naukę na uczelni wyższej.

7. W zawodzie technik hotelarstwa realizowane są treści programowe na poziomie rozszerzonym z przedmiotu: • język angielski

8. Egzamin zawodowy. Nasza szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym i organizuje egzaminy dla uczniów. W zawodzie technik hotelarstwa uczeń zdaje egzamin zawodowy w klasie III oraz V), ubiegając się tym samym o zdobycie tytułu zawodowego - technika w dwóch kwalifikacjach: • Planowanie i realizacja usług w recepcji. • Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.