- Nazwa oddziału
-
1BH pracownik obsługi hotelowej
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- wiedza o społeczeństwie , technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Pracownik obsługi hotelowej
- Opis
-
Opis
Do zadań zawodowych pracownika obsługi hotelowej należy:
- oferowanie usług hotelarskich,
- sprzedaż usług hotelarskich,
- przygotowywanie i podawanie śniadań,
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
-organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, w tym np. podejmowanie współpracy z biurami podróży.
Kandydata do zawodu powinna cechować go duża wrażliwość estetyczna , kreatywność, zdolności organizacyjne, gospodarność, szybkie podejmowanie działań, dokładność, odpowiedzialność, wysoka kultura osobista, komunikatywność,
myślenie analityczne, umiejętność pracy w grupie, dobry stan zdrowia, brak nosicielstwa chorób zakaźnych. Niezbędna jest odpowiedzialność za powierzone mienie.
Możliwości zatrudnienia:
- praca w obiektach noclegowych w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach itp.)
- w działach: spa & wellness, służba pięter,
- w zakładach gastronomicznych, części noclegowej,
- przy organizacji konferencji i spotkań biznesowych.
Możliwe jest prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.
Cykl nauki
3 lata
Dodatkowe zajęcia/praktyki
Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie"
Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.
Uzyskane kwalifikacje
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Możliwość dalszej edukacji
Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny „Realizacja usług w recepcji”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika hotelarstwa lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji, np. kwalifikacyjny kurs „Sporządzanie potraw i napojów”, „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” kurs obsługi kasy fiskalnej