Konin
Szkoła branżowa I stopnia
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w ZSBiKZ im. E.K. - 1BH pracownik obsługi hotelowej
Nazwa oddziału

 1BH pracownik obsługi hotelowej

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • wiedza o społeczeństwie ,  technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Pracownik obsługi hotelowej

Opis

Opis

 

Do zadań zawodowych pracownika obsługi hotelowej należy: 

- oferowanie usług hotelarskich,

- sprzedaż usług hotelarskich,

- przygotowywanie i podawanie śniadań,

- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

-organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, w tym np. podejmowanie współpracy z biurami podróży.

Kandydata do zawodu powinna cechować go duża wrażliwość estetyczna , kreatywność, zdolności organizacyjne, gospodarność, szybkie podejmowanie działań, dokładność, odpowiedzialność, wysoka kultura osobista, komunikatywność,

myślenie analityczne, umiejętność pracy w grupie, dobry stan zdrowia, brak nosicielstwa chorób zakaźnych. Niezbędna jest odpowiedzialność za powierzone mienie.

Możliwości zatrudnienia:

- praca w obiektach noclegowych w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach itp.)

- w działach: spa & wellness, służba pięter,

- w zakładach gastronomicznych, części noclegowej,

- przy organizacji konferencji i spotkań biznesowych.

Możliwe jest prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.

 

Cykl nauki

3 lata

 

Dodatkowe zajęcia/praktyki

 

Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie"

Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.

 

Uzyskane kwalifikacje

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Możliwość dalszej edukacji

 

Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny „Realizacja usług w recepcji”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika hotelarstwa lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji, np. kwalifikacyjny kurs „Sporządzanie potraw i napojów”, „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” kurs obsługi kasy fiskalnej