- Nazwa oddziału
-
1BKe kelner
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- wiedza o społeczeństwie , technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Kelner
- Opis
-
Opis
Kelner to osoba, która obsługuje klientów w lokalach gastronomicznych, a także na przyjęciach. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Powinien także reagować na każde wezwanie. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Ważnym elementem jest również odpowiednie pożegnanie klientów i zachęcenie ich do ponownych odwiedzin. Kandydat do zawodu powinien interesować się kuchnią, powinna cechować go duża wrażliwość estetyczna i smakowa, kreatywność, zdolności organizacyjne, gospodarność, szybkie podejmowanie działań, dokładność, odpowiedzialność, wysoka kultura osobista, komunikatywność, myślenie analityczne, umiejętność pracy w grupie, dobry stan zdrowia, brak nosicielstwa chorób zakaźnych.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, pizzeriach, gospodach, jadłodajniach, restauracjach hotelowych, sanatoriach, domach wypoczynkowych, restauracjach na statkach, promach, w firmach organizujących przyjęcia. Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Cykl nauki
3 lata
Dodatkowe zajęcia/praktyki
Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie"
oraz kurs kręcenia pizzy. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+.
Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.
Uzyskane kwalifikacje
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Możliwość dalszej edukacji
Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny
„Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika usług kelnerskich lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji np. kwalifikacyjny kurs „Przygotowanie i wydawanie dań”, kwalifikacyjny kurs „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Dodatkowe kursy czy szkolenia, np. kurs carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), kurs barmański.