Konin
Szkoła branżowa I stopnia
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w ZSBiKZ im. E.K. - 1BKe kelner
Nazwa oddziału

 1BKe kelner

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • wiedza o społeczeństwie ,  technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Kelner

Opis

Opis

 

Kelner to osoba, która obsługuje klientów w lokalach gastronomicznych, a także na przyjęciach. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Powinien także reagować na każde wezwanie. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Ważnym elementem jest również odpowiednie pożegnanie klientów i zachęcenie ich do ponownych odwiedzin. Kandydat do zawodu powinien interesować się kuchnią, powinna cechować go duża wrażliwość estetyczna i smakowa, kreatywność, zdolności organizacyjne, gospodarność, szybkie podejmowanie działań, dokładność, odpowiedzialność, wysoka kultura osobista, komunikatywność, myślenie analityczne, umiejętność pracy w grupie, dobry stan zdrowia, brak nosicielstwa chorób zakaźnych.

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, pizzeriach, gospodach, jadłodajniach, restauracjach hotelowych, sanatoriach, domach wypoczynkowych, restauracjach na statkach, promach, w firmach organizujących przyjęcia. Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej

Cykl nauki

3 lata

Dodatkowe zajęcia/praktyki

Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie"

oraz kurs kręcenia pizzy. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+.

Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.

Uzyskane kwalifikacje

 HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

Możliwość dalszej edukacji

Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny

„Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika usług kelnerskich lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji np. kwalifikacyjny kurs „Przygotowanie i wydawanie dań”, kwalifikacyjny kurs „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Dodatkowe kursy czy szkolenia, np. kurs carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), kurs barmański.