- Nazwa oddziału
-
1BC cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- wiedza o społeczeństwie , technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Opis
Absolwent kierunku cukiernik posiada wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, obsługi niezbędnych maszyn i urządzeń, procesów produkcji, różnych metod wypiekania i przygotowywania ciast i deserów, ich ozdabiania i podstaw przedsiębiorczości.
Zajmuje się odpowiednim łączeniem składników, jak również stosownym serwowaniem potraw, deserów, napojów i dodatków. Jego zadaniem jest także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych.
Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych,
powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną, powinni być zdyscyplinowani odpowiedzialni i kreatywni.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w kawiarniach, barach kawowych, cukierniach, restauracjach hotelowych, cafeteriach, domach wypoczynkowych, restauracjach, na statkach, promach, w firmach cateringowych, firmach produkcji żywności, lodziarniach.
Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym bloga kulinarnego.
Cykl nauki
3 lata
Dodatkowe zajęcia/praktyki
Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie".
Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.
Uzyskane kwalifikacje
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Możliwość dalszej edukacji
Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny
„Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”,
umożliwiający uzyskanie tytułu Technika technologii żywności
lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji
np. kwalifikacyjny kurs „Wykonywanie usług kelnerskich”, „Przygotowanie i
wydawanie dań” lub „Produkcja wyrobów piekarskich” ,
Dodatkowe kursy, szkolenia, np. z carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), kurs baristy.