- Nazwa oddziału
- 
                1BC cukiernik 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - informatyka
 - wiedza o społeczeństwie , technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
 
- Zawody
- 
                            Cukiernik 
- Opis
- 
                    Opis Absolwent kierunku cukiernik posiada wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, obsługi niezbędnych maszyn i urządzeń, procesów produkcji, różnych metod wypiekania i przygotowywania ciast i deserów, ich ozdabiania i podstaw przedsiębiorczości. Zajmuje się odpowiednim łączeniem składników, jak również stosownym serwowaniem potraw, deserów, napojów i dodatków. Jego zadaniem jest także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych, powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną, powinni być zdyscyplinowani odpowiedzialni i kreatywni. Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w kawiarniach, barach kawowych, cukierniach, restauracjach hotelowych, cafeteriach, domach wypoczynkowych, restauracjach, na statkach, promach, w firmach cateringowych, firmach produkcji żywności, lodziarniach. Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym bloga kulinarnego. Cykl nauki 3 lata Dodatkowe zajęcia/praktyki Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie". Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja. Uzyskane kwalifikacje SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych Możliwość dalszej edukacji Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika technologii żywności lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji np. kwalifikacyjny kurs „Wykonywanie usług kelnerskich”, „Przygotowanie i wydawanie dań” lub „Produkcja wyrobów piekarskich” , Dodatkowe kursy, szkolenia, np. z carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), kurs baristy.