Konin
Szkoła branżowa I stopnia
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w ZSBiKZ im. E.K. - 1BC cukiernik
Nazwa oddziału

 1BC cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • wiedza o społeczeństwie ,  technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Cukiernik

Opis

Opis

 Absolwent kierunku cukiernik posiada wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, obsługi niezbędnych maszyn i urządzeń, procesów produkcji, różnych metod wypiekania i przygotowywania ciast i deserów, ich ozdabiania i podstaw przedsiębiorczości.

Zajmuje się odpowiednim łączeniem składników, jak również stosownym serwowaniem potraw, deserów, napojów i dodatków. Jego zadaniem jest także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych.

Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych,

powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną, powinni być zdyscyplinowani odpowiedzialni i kreatywni.

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w kawiarniach, barach kawowych, cukierniach, restauracjach hotelowych, cafeteriach, domach wypoczynkowych, restauracjach, na statkach, promach, w firmach cateringowych, firmach produkcji żywności, lodziarniach.

Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym bloga kulinarnego.

Cykl nauki

3 lata

Dodatkowe zajęcia/praktyki

Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie".

 Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.

Uzyskane kwalifikacje

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Możliwość dalszej edukacji

Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny

„Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”,

umożliwiający uzyskanie tytułu Technika technologii żywności

lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji

np. kwalifikacyjny kurs „Wykonywanie usług kelnerskich”, „Przygotowanie i

wydawanie dań” lub „Produkcja wyrobów piekarskich” , 

 Dodatkowe kursy, szkolenia, np. z carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), kurs baristy.