- Nazwa oddziału
- 
                1BK kucharz 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - informatyka
 - wiedza o społeczeństwie , technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
 
- Zawody
- 
                            Kucharz 
- Opis
- 
                    Opis Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Jego zadaniem jest także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną, powinni być zdyscyplinowani odpowiedzialni i kreatywni. Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, pizzeriach, gospodach, jadłodajniach, restauracjach hotelowych, cafeteriach, cukierniach, stołówkach szkolnych, szpitalnych, akademickich, bursach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, restauracjach na statkach, promach, w firmach cateringowych, firmach produkcji żywności, punktach fast food. Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym bloga kulinarnego. Cykl nauki 3 lata Dodatkowe zajęcia/praktyki Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie" oraz kurs kręcenia pizzy. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+. Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja. Uzyskane kwalifikacje HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań Możliwość dalszej edukacji Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika żywienia i usług gastronomicznych lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji np. kwalifikacyjny kurs „Wykonywanie usług kelnerskich”, kwalifikacyjny kurs „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Dodatkowe kursy czy szkolenia, np. kurs carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach).