- Nazwa oddziału
-
1BK kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- wiedza o społeczeństwie , technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Opis
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Jego zadaniem jest także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych.
Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną, powinni być zdyscyplinowani odpowiedzialni i kreatywni.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, pizzeriach, gospodach, jadłodajniach, restauracjach hotelowych, cafeteriach, cukierniach, stołówkach szkolnych, szpitalnych, akademickich, bursach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, restauracjach na statkach, promach, w firmach cateringowych, firmach produkcji żywności, punktach fast food.
Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym bloga kulinarnego.
Cykl nauki
3 lata
Dodatkowe zajęcia/praktyki
Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie" oraz kurs kręcenia pizzy.
Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+.
Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.
Uzyskane kwalifikacje
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Możliwość dalszej edukacji
Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny
„Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika żywienia i usług gastronomicznych lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji np. kwalifikacyjny kurs „Wykonywanie usług kelnerskich”, kwalifikacyjny kurs „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Dodatkowe kursy czy szkolenia, np. kurs carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach).