Konin
Szkoła branżowa I stopnia
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w ZSBiKZ im. E.K. - 1BK kucharz
Nazwa oddziału

 1BK kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • wiedza o społeczeństwie ,  technika (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Kucharz

Opis

Opis

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Jego zadaniem jest także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych.

Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych powinni posiadać dużą wrażliwość estetyczną i smakową, dobry węch i wyczucie smaku, zręczność, szybkość działania, wykazywać zainteresowanie sztuką kulinarną, powinni być zdyscyplinowani odpowiedzialni i kreatywni.

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, pizzeriach, gospodach, jadłodajniach, restauracjach hotelowych, cafeteriach, cukierniach, stołówkach szkolnych, szpitalnych, akademickich, bursach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, restauracjach na statkach, promach, w firmach cateringowych, firmach produkcji żywności, punktach fast food.

Po ukończeniu szkoły istnieje także możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym bloga kulinarnego.

Cykl nauki

3 lata

Dodatkowe zajęcia/praktyki

Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie" oraz kurs kręcenia pizzy.

 Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+.

Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.

Uzyskane kwalifikacje

 HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Możliwość dalszej edukacji

Szkoły branżowe II stopnia lub licea, a następnie kurs kwalifikacyjny

„Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”, umożliwiający uzyskanie tytułu Technika żywienia i usług gastronomicznych lub kursy umożliwiające zdobycie dodatkowych kwalifikacji np. kwalifikacyjny kurs „Wykonywanie usług kelnerskich”, kwalifikacyjny kurs „Produkcja wyrobów cukierniczych”. Dodatkowe kursy czy szkolenia, np. kurs carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach).