- Nazwa oddziału
-
1TŻ technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Opis
Technik żywienia i usług gastronomicznych
jest zawodem o charakterze usługowym. Przygotowuje uczniów do podejmowania
zadań związanych z organizacją i obsługą konsumenta oraz przygotowaniem imprez organizowanych przez wszystkie zakłady świadczące usługi gastronomiczne. Przygotowuje do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego, potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.
Kandydat do zawodu powinien interesować się kuchnią, powinna cechować go duża wrażliwość estetyczna i smakowa, kreatywność, zdolności organizacyjne, gospodarność, szybkie podejmowanie działań, dokładność, odpowiedzialność, kultura osobista, komunikatywność myślenie analityczne
Cykl nauki
5 lat
Przedmioty rozszerzone
język angielski
Dodatkowe zajęcia/praktyki
na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”
oraz Kursu pieczenia Pizzy. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+ oraz odbycia praktyk na promie morskim pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja
Uzyskane kwalifikacje
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Możliwość dalszej edukacji
wszystkie szkoły policealne i uczelnie wyższe, rekomendowane kierunki: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, hotelarstwo i gastronomia, gastronomia i sztuka kulinarna, analityka żywności, zarządzanie jakością i analiza żywności. Dodatkowe kursy: kursy carvingu, kursy barmańskie, kursy baristy, kursy cukiernicze.