Konin
Technikum
Technikum nr 2 w ZSBiKZ im. E.K. - 1TŻ technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1TŻ technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych

jest zawodem o charakterze usługowym. Przygotowuje uczniów do podejmowania

zadań związanych z organizacją i obsługą konsumenta oraz przygotowaniem imprez organizowanych przez wszystkie zakłady świadczące usługi gastronomiczne. Przygotowuje do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego, potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.

Kandydat do zawodu powinien interesować się kuchnią, powinna cechować go duża wrażliwość estetyczna i smakowa, kreatywność, zdolności organizacyjne, gospodarność, szybkie podejmowanie działań, dokładność, odpowiedzialność, kultura osobista, komunikatywność myślenie analityczne

Cykl nauki

5 lat

Przedmioty rozszerzone

język angielski

Dodatkowe zajęcia/praktyki

na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”

oraz Kursu pieczenia Pizzy. Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach zagranicznych w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+ oraz odbycia praktyk na promie morskim pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja


Uzyskane kwalifikacje

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


Możliwość dalszej edukacji

wszystkie szkoły policealne i uczelnie wyższe, rekomendowane kierunki: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, hotelarstwo i gastronomia, gastronomia i sztuka kulinarna, analityka żywności, zarządzanie jakością i analiza żywności. Dodatkowe kursy: kursy carvingu, kursy barmańskie, kursy baristy, kursy cukiernicze.