- Nazwa oddziału
-
1TH technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Opis
Technik hotelarstwa kompleksowo obsługuje gości hotelowych w tym: rezerwuje usługi hotelarskie, obsługuje gości w recepcji, przygotowuje jednostki mieszkalne do przyjęcia gości, przygotowuje i podaje śniadania, przyjmuje i realizuje zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe, organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno- sportowe, gastronomiczne.
Kierunek skierowany jest do osób, które cechuje: komunikatywność, dobra organizacja, dyskrecja, opanowanie, uprzejmość i cierpliwość, kultura osobista, odporność na stres, podzielność uwagi, pamięć wzrokowa, umiejętność pracy w zespole, umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność, operatywność.
Cykl nauki
5 lat
Przedmioty rozszerzone
język angielski
Dodatkowe zajęcia/praktyki
Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Menadżer Wellness& Spa"
Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach i stażach zagranicznych w Hiszpanii lub Portugalii w ramach programu Erasmus+
Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie morskim, pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja.
Uzyskane kwalifikacje
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Możliwość dalszej edukacji
Wszystkie szkoły policealne i uczelnie wyższe.
Rekomendowane kierunki:
hotelarstwo i gastronomia,
turystyka i rekreacja, animator czasu wolnego, przewodnik turystyczny, opiekun wycieczek, kierownik obozów i kolonii, agroturystyka.
Kursy specjalistyczne, np. Kurs baristy, kurs obsługi kasy fiskalnej, kurs kasjera walutowego.