- Nazwa oddziału
- 
                1TH technik hotelarstwa 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - informatyka
 - język obcy nowożytny
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik hotelarstwa 
- Opis
- 
                    Opis Technik hotelarstwa kompleksowo obsługuje gości hotelowych w tym: rezerwuje usługi hotelarskie, obsługuje gości w recepcji, przygotowuje jednostki mieszkalne do przyjęcia gości, przygotowuje i podaje śniadania, przyjmuje i realizuje zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe, organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno- sportowe, gastronomiczne. Kierunek skierowany jest do osób, które cechuje: komunikatywność, dobra organizacja, dyskrecja, opanowanie, uprzejmość i cierpliwość, kultura osobista, odporność na stres, podzielność uwagi, pamięć wzrokowa, umiejętność pracy w zespole, umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność, operatywność. Cykl nauki 5 lat Przedmioty rozszerzone język angielski Dodatkowe zajęcia/praktyki Na kierunku realizowana jest innowacja pedagogiczna "Menadżer Wellness& Spa" Uczniowie mają możliwość wzięcia udziału w praktykach i stażach zagranicznych w Hiszpanii lub Portugalii w ramach programu Erasmus+ Uczniowie tego kierunku mają możliwość odbycia praktyk na promie morskim, pływającym na trasie międzynarodowej Polska-Szwecja. Uzyskane kwalifikacje HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, HGT.06. Realizacja usług w recepcji Możliwość dalszej edukacji Wszystkie szkoły policealne i uczelnie wyższe. Rekomendowane kierunki: hotelarstwo i gastronomia, turystyka i rekreacja, animator czasu wolnego, przewodnik turystyczny, opiekun wycieczek, kierownik obozów i kolonii, agroturystyka. Kursy specjalistyczne, np. Kurs baristy, kurs obsługi kasy fiskalnej, kurs kasjera walutowego.