- Nazwa oddziału
-
1Bk kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- wiedza o społeczeństwie
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Szkoła Branżowa I Stopnia ZAWÓD : KUCHARZ
1. Kształcenie w tym zawodzie ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w charakterze: kucharza w różnego typu zakładach gastronomicznych
2. Zawód kucharz kształtuje umiejętności : związane z przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, stosownego serwowania potraw, napojów, deserów oraz dodatków, serwowania potraw najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie, dekorowania stołu, układania menu na różnego typu imprezy okolicznościowe oraz jadłospisy dla różnych grup ludności, zarządzania wydatkami na produkty spożywcze.
3. Po skończonej szkole będziesz umiał : określać rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego; rozróżniać i przestrzegać procedury zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; stosować receptury gastronomiczne; rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów; dobierać surowce do sporządzania potraw i napojów; sporządzać półprodukty oraz potrawy i napoje rozróżniać sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów
4. Zawód przeznaczony jest dla osób które : poza obowiązkowym wyczuciem smaku posiadają bogatą wyobraźnię i pomysłowość. Odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw , ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Coraz częściej wymaga się od kucharzy, aby serwowane dania będą wyglądać jak dzieła sztuki.
5. Szkoła przygotowuje ucznia do zdawania egzaminu zawodowego wg poniższych kwalifikacji: HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02 może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
6. Perspektywy zatrudnienia : Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługą prywatnych imprez.
7. Jeśli wybierzesz naukę w „Koperniku” to możesz liczyć na : bardzo dobre przygotowanie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe przez wykwalifikowaną kadrę, zdawanie egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w naszym ośrodku egzaminacyjnym, miłą atmosferę w szkole i na zajęciach praktycznych, udział w organizacji licznych imprez okolicznościowych w szkole oraz poza szkołą. szkołę przyjazną dla osób niepełnosprawnych.