- Nazwa oddziału
-
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Obecnie prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna poszukuje osób posiadających umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Wiedzę z tym związaną można uzyskać kształcąc się w kierunku technika żywienia i usług gastronomicznych.
Dlaczego TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH w Kościelcu?Przygotujemy Cię do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom w stołówkach szkolnych, barach, restauracjach itp. Zdobyte umiejętności wykorzystasz również na stanowisku kucharza.Realizacja zadańW trakcie 5 letniego cyklu kształcenia gwarantujemy wyjazdy na ciekawe wycieczki, warsztaty, kursy np.: kurs kelnerski, carvingu,pokaz kuchni molekularne oraz konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych.Możliwości dalszego kształceniaNasi absolwenci najczęściej wybierają kierunki związane z technologią żywności i żywienia, dietetyką lub kształcenie w zakresie projektowania food design'u.ZatrudnieniePo ukończeniu tego kierunku będziesz specjalistą w zakresie sporządzania potraw, przygotowywania przyjęć i właściwego żywienia człowieka. Będziesz mógł ubiegać się o pracę na stanowiskach: kucharz, manager zakładu gastronomicznego, technolog żywienia, projektant przyjęć okolicznościowych,NaukaNa zajęciach nauczysz się sztuki sporządzania potraw i napojów, estetyki nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej i dowiesz się jak obsługiwać gości i być dobrym kelnerem.Praktyki
W klasie trzeciej i czwartej uczniowie odbywają praktyki zawodowe w: kuchniach i restauracjach, zakładach zbiorowego żywienia, zakładach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, restauracjach na statkach, promach w stacjach sanitarno – epidemiologicznych w dziale kontroli żywności; w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu.
Kwalifikacje
W trakcie nauki można uzyskać dwie kwalifikacje poświadczone świadectwem:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uzyskanie dwóch kwalifikacji oraz ukończenie szkoły uprawnia do posługiwania się tytułem zawodowym: technik żywienia i usług gastronomicznych.