Gostyń
Technikum
Technikum w Zespole Szkół Rolniczych im. Gen. Józefa Wybickiego w Grabonogu - Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

  Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone

chemia

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technikum kształcące w zawodzie technik żywienia
i usług gastronomicznych

Innowacja: Monoporcje


Na tym kierunku nauczysz się sztuki kulinarnej różnych narodów, poznasz nowoczesne techniki kulinarne np. kuchni molekularnej 

oraz nowoczesne urządzenia gastronomiczne.

Poznasz, w jaki sposób dokonać oceny żywności, jakie są przyczyny i skutki niedoboru i nadmiaru witamin oraz rodzaje diet. Nauczysz się obliczać wartość odżywczą i energetyczną posiłków.


Dowiesz się, jak założyć swoją działalność, jak ją zareklamować, gdzie zarejestrować oraz jak otrzymać dofinansowanie na otwarcie własnej działalności.

W tym roku wprowadzamy nowa innowację „monoporcje”, czyli mini desery, które jeszcze kilka lat temu były nowością na rynku cukierniczym,

a dziś to jeden z najsilniejszych trendów.

Monoporcja to elegancki deser indywidualny „na jeden kęs”, dlatego jest estetyczny.  W małej formie ciasta możemy zamknąć dowolne smaki

i tekstury. Wyglądają bardzo elegancko i ekskluzywnie. Zachęcają nas smakiem i kuszą wyglądem. Słodka rozkosz, która przyciągną piękną formą, kolorem i dekoracjami, to najwyższa cukiernicza półka, której wykonanie wymaga znajomości wielu technik cukierniczych, umiejętności łączenia smaków i wyobraźni.


Zajęcia praktyczne odbywają się w restauracjach oraz doskonale wyposażonej w profesjonalny sprzęt szkolnej pracowni gastronomicznej.

Będziesz przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1)   w zakresie kwalifikacji: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

2) w zakresie kwalifikacji: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


Po ukończeniu szkoły możesz pracować:

  • w restauracjach, restauracjach hotelowych, pubach a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych, jak stołówki, sanatoria;

  • w firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych;

  • jako manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;

  • jako organizator imprez okolicznościowych lub jako doradca w zakresie prawidłowego żywienia;

  • przy kontroli jakości żywności.


 Dla uczniów mających problem z dojazdem, szkoła udostępnia przyszkolny internat lub możliwość zorganizowania dojazdu

z prywatnym przewoźnikiem.