Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
Umiejętności :
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługa gości w zakładzie gastronomicznym
- przygotowanie sali do przyjęcia gości
- nakrywanie stołów do różnych posiłków
- przyjmowanie zamówień od gości
- doradzanie konsumentom w wyborze potraw
- podawanie potraw i napojów
- zachowanie właściwego kierunku obsługi
- rozliczania kosztów konsumpcji
- stosowania zasad przenoszenia zastawy stołowej
- przygotowania i podania posiłku gościom
- porozumiewania się z konsumentami w języku polskim i obcym.
Perspektywy zatrudnienia:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:
- hotelach i pensjonatach turystycznych
- restauracjach
- kawiarniach
- ośrodkach wypoczynkowych
- zakładach uzdrowiskowych
- agroturystyce.
Kontynuacja nauki
Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w :
- liceum ogólnokształcącym dla dorosłych
- Branżowej Szkole II Stopnia.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner po potwierdzeniu kwalifikacji Wykonywanie usług kelnerskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji Organizacja usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego (w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych) lub średniego branżowego (w Branżowej Szkole II Stopnia).