Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to język angielski.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
K 1: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
K 2: Realizacja usług w recepcji
Umiejętności :
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
Perspektywy zatrudnienia:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:
- hotelach i pensjonatach turystycznych
- ośrodkach wypoczynkowych
- zakładach uzdrowiskowych
- agroturystyce
- biurach i agencjach turystycznych
- własna działalność gospodarcza
Korzyści wynikające z ukończenia szkoły :
- atrakcyjny zawód dający szerokie perspektywy zatrudnienia
- możliwość odbycia dodatkowego szkolenia – animator czasu wolnego
- kontynuacja nauki na każdym kierunku studiów lub wybranie studiów ściśle związanych z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie
- możliwość odbycia praktyk zagranicznych w krajach UE (m.in.: w Hiszpanii)
Ukończenie technikum umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminów zawodowych oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego.